20 Ekim 2013

X-IST Sanat Galerisi – Engin KONUKLU & Burçin BAŞAR – Kesişme V / Intersection V

  
Engin KONUKLU  &  Burçin BAŞAR

Kesişme V // Intersection V

24/10 - 23/11/2013

Açılış // Opening:
24 Ekim // 24 October, Perşembe // Thursday @ 18:00

Engin Konuklu, "Torch", 
Tuval üzerine akrilik // Acrylic on canvas, 200 x 210 cm, 2012

Burçin Başar, "Botanik Kayıt // Botanic Recording", 
Tuval üzerine yağlıboya // Oil on canvas, 150 x 180 cm, 2013

basın bülteni

x-ist 24 Ekim tarihinde, yeni ve genç yetenekleri bir araya getirdiği Kesişme adlı sergi serisinin beşincisini açıyor. Kesişme V, Engin Konuklu ve Burçin Başar’ın yepyeni yapıtlarına yer veriyor.

1990, İzmir doğumlu Engin Konuklu nostaljik imgelerden faydalanarak izleyiciyi kendi belleğinde bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor. Gerilim filmlerini ya da eski aile fotoğraflarını anımsatan resimleri kimi zaman netlikten uzak, muğlak bir görünüme sahipler; kimi zamansa uzaktan hiperrealist görünen portreler aslında birkaç usta fırça darbesinden ibaret. Alttan ışık alan portreler, araba farıyla aydınlanan peysajlar, bilinmeyen bir kaynağın aydınlattığı figürler tek karelik bir film gibi, hikayenin geri kalanı için merak uyandırırken, arka plandaki senaryoyu aslında seyirciye bırakıyor. Konuklu, dönemleri tanımlayan karakter ve anlatım biçimleriyle, nostaljik bir sahnenin - saç kesiminden bakışa kadar - tüm detaylarıyla belgesel bir kareye dönüşmesiyle ilgileniyor. Onun için tüm karakterler anonim, kişilerle bağlantı kurmaktan öte algılanan hissin, dönem fotoğraflarıyla yarışırcasına tuvale aktarılması önemli.

Sergideki diğer genç sanatçı Burçin Başar (1984, İstanbul) ise bilincin farkına varmadığımız alanları ile dünyayı resmederken varolanla hayal gücünü bir araya getiriyor. Suya gömülmüş bir şehrin izleri, yosunlara yansıyan belirsiz bir figür, dış mekana bırakılmış bir parça eşya… Başar’ın ilk bakışta huzurlu sanılan sahnelerinin içinde esrarengiz detaylar gizlenmiş; tuvalden neredeyse fışkıran doğanın arasına ise hayat belirtileri. İnsanın varlığına işaret eden bu fantastik dünyada herşey (yer ve gök, rüya ile gerçek, iç ve dış mekan) içiçe geçmiş, birbirini hem kamufle eden hem de tamamlayan bir yapıda varoluyorlar. Kontrastları büyük bir armoni ile resmeden Başar’ın kaygan gerçekliklerine ve algıya bırakılmış boşluklarına tanıklık edeceğiz.

Kesişme V, 23 Kasım’a kadar x-ist’te görülebilir.

X-IST Sanat Galerisi

Abdi Ipekçi Cad., Kasikçioglu Apt. No:42 D.2, Nisantasi / Istanbul

Tel: +90 212 291 77 84