7 Kasım 2012

C.A.M Galeri / Akaretler - Nejat Türkmen - Duvarın Diyalektiği



NEJAT TÜRKMEN

Duvarın Diyalektiği

14 Aralık 2012 – 31 Ocak 2013

basın bülteni

Nejat Türkmen, uzun yıllardir üzerinde çalıştığı projesini ilk kez ‘Duvarın Diyalektiği’ başlıklı sergisi ile sanatseverlere sunuyor.

İnsanoğlunun yüz yıllardır malını, canını, kültürünü, dinini korumak halkları, ulusları ayırmak, ötekileştirmek, özgürlükleri kısıtlamak için ördüğü , öte yandan  da tarihde, hiç bir fiziksel engelin bir halkı ya da ulusu koruyacak veya ayıracak kadar uzun ömürlü ve kalıcı olmadığını kanıtlanan duvarları fotoğraflarında kendi sanatsal duyarlılığı ile belgeliyor .

 Tarihte görülen görkemli ve bir o kadar yararsız duvarların toplumsal ayrımlar ortaya çıkarmasıyla ortaya çıkan oluşumların zaman içinde karşıtlarını üretmiş, karşıtların giderek çatışmaya dönüşmesiyle de toplumların iki sınıflı bir yapıya dönüşmüş hali ve bu toplumsal gelişme sürecinin zorunlu bir durum değilse o toplum da yaşıyan insanlar da uyum içinde yaşamıyorlarsa, sürekli bir çatışma içinde olma durumları Türkmen’ in fotoğraflarında aktarmak istediği meselelerden biri. 

Bu karşıtlığın doğadaki ve düşüncedeki duvarların varlıklarını sürdürmesine izin vermez hali sonucunda ortaya çıkan karşıt sınıflı toplumlar arasındaki çatışmanın duvarlara renk ve figur ile yansımaları Nejat Türkmen’ in objektifinin vazgeçilmezlerinden.
Karşıtlıkların yarattığı bir sürü duygu ve düşüncenin bir araya gelerek yarattığı simgesel anlamların duvarların üzerindeki değişim ve dönüşümün yansımalarını ‘ Duvarın Diyalektiği’ sergisinde izliyoruz.

C.A.M Galeri / Akaretler

Şair Nedim Cad. No:25A, Akaretler / İstanbul

Tel.: +90 212 2457975