15 Mart 2013

CDA PROJECTS – ZEREN GÖKTAN – Sayaç / Counter



ZEREN GÖKTAN

Sayaç / Counter

15 Mart – 27 Nisan 2013


basın bülteni

Cda-Projects, son dönem boncuk işi çalışmaları ve beraberinde hazırlanan web sayfasıyla Zeren Göktan’ın yeni kişisel sergisi Sayaç’a evsahipliği yapıyor.

Göktan’ın, Antik Mısır’da ölülerin diğer dünyaya geçerken, hikayeleriyle onlara yol göstermesi ve onları koruması için hazırlanan kefen örtülerinden esinlenerek oluşturduğu çalışmaları, gerçek ve sanal dünyayı QR kodlar aracılığıyla birbirine bağlıyor.

Sergi, Zeren Göktan’ın Ümraniye T. Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki erkek hükümlülere uygulattığı tane tane işlenen boncuk işlerinden oluşuyor. Kefen örtüler, tavandan sarkan boncuk bebek anahtarlıklar ve bir ucu sanal dünyaya uzanan veri tabanıyla büyük bir enstelasyona dönüşüyor. Sayaç sergisi sanal boyutuyla, 2013 yılından geriye doğru şiddetten ölen kadınların sayısını güncellerken, sürekli yeni veriler ekleniyor. Güncellendikçe kalabalıklaşan listeyle, artış tehdidini doğasında barındıran bu sayaç, şiddetin sürekliliğinin de habercisi oluyor. Ölen kadınların isimleriyle hatırlandığı bu dijital anıt, ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platfomu’nun’ veri katkılarını da içeriyor.

Farklı mecralara ve sosyal konulara uzanan yapısıyla Sayaç’la girift bir sanatsal anlatım kurgulayan Göktan, beklenmedik ittifaklar üzerinden bir uzlaşma alanı yaratıyor. Sanatçı çalışmalarıyla ilgili şöyle diyor: “…Sanırım ben sosyal medyada oluşan alanların bir benzerini fiziksel dünyada yaratmaya çalışıyorum. Böylelikle farklı okumalara ve karşılaşmalara yer açmış olmak istiyorum. Bu farklı alanlar birbirlerine tutunuyor ve birlikte var oluyorlar. Taraf olanlar buluşuyor, araçlar birlikte çalışıyor ve gerçek ile sanal kavuşuyor….”

Başak Şenova’nın Sayaç için hazırlanan katalog yazısında sözettiği gibi “…Erkek hükümlüler ipe boncuk dizerek zaman öldürüyor. Saatlerce, günlerce aynı deseni tekrar tekrar diziyorlar. Kodlamaya denk bir işlemle her piksel, her boncuk bir nesnenin oluşmasını sağlıyor, emeklerinin tanığı olarak canlı, renkli bir nesne. Bu emeğin adına "hapishane örgüsü" diyorlar, boncuklar kendi ruhlarını bulup, onları terkedinceye kadar, sonsuz kere bu boncukları sayıyorlar…”

Zeren Göktan’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı Sayaç, Mısır Apartmanı Cda-Projects’de 15 Mart-27 Nisan 2013 tarihleri arasında görülebilir.

Zeren Göktan

1975 yilinda Ankara’da dogan Zeren Göktan, 1997 yilinda Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarim bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans derecesini Görsel Sanatlar dalinda yine Bilkent Üniversitesinde 1999 yilinda tamamladi. 2000 senesinde Amerika Birlesik Devletlerine tasindi ve ikinci yüksek lisans derecesini Medya üzerine yogunlasarak School of the Museum of Fine Arts, Tufts Universitesi, Boston’dan aldi. Halen Yildiz Teknik Üniversitesi Sanatta Yeterlilik doktora programina devam etmektedir.



ZEREN GÖKTAN, about

Born in 1975, Zeren Göktan grew up in Ankara. She studied Graphic Design and got her BFA from Bilkent University at 1997, respectively she had her MFA degree from the Arts department at 1999 from Bilkent University. At 2000 she moved to United States and got a second MFA degree from the School of the Museum of Fine Arts, Tufts University, Boston at 2003. She is a PHD candidate at Yildiz Technical University on the practice of art.



CDA-PROJECTS

Istiklal Cad. Mısır Apt. No: 163 K:1 D:5
Beyoğlu / Istanbul / Turkey

Tel: +90 212 251 12 14





Çalışma saatleri: Salı-Cuma: 10:00-19:30 Cumartesi: 12:00-19:00