20 Aralık 2012

PORT ART Sanat Galerisi - RESUL AYTEMÜR – Kargaşa II


RESUL AYTEMÜR

KARGAŞA II 

RESİM SERGİSİ

Acılış: 5 OCAK 2013  Saat 18:30

Sergi: 6  Ocak – 3 Şubat 2013

basın bülteni

PORTART Sanat Galerisi Türk  Resmi’nin önemli figüratif ressamlarından  Resul Aytemür’ün yeni kişisel sergisine Ankara’da ev sahipliği yapıyor.

Sanatçı  yakından tanıdığı Beyoğlu yaşamına özgü insan tiplerini tuvallerine taşırken onları kendi objektifinden seyrediyor gibidir. Aytemür, Haliç’te balık tutanları, balık ekmek yiyerek karınlarını doyuranları, sokaktaki kağıt toplayıcılarını, Hıdırellez eğlencelerini, 1 Mayıs gösterilerini, kurban kesimini, Balo Sokağı sakinlerini ve plajda güneşlenenleri  konu alan resimlerinde, kalabalık insan dokusu üzerine kurar kompozisyonlarını. Bu doku, çok uyumlu biçimde boyanın kalın dokusuyla bütünleşir. Sanatçının resminde boyanın hamursu dokusu, burada resmin can damarı ve vazgeçilmez özelliği olarak yaşama gönderme yapar ve onun aktif akışkanlığını resimsel ifadeye aktarır.

Yaşamın ortasında biçimlenen gerçekliği sanat yapıtına aktarma yöntemlerinin farklılığı, her sanatçıyı değişik ifade yolları aramaya yöneltir kuşkusuz. Resul Aytemür’ün başından beri benimsemiş olduğu yol, onun doğal ve otantik seçimini belgelemektedir.

Resul Aytemür’ün Kargaşa Tiyatrosu sergisi PORTART sanat galerisinde 5 Ocak -3 Şubat tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

RESUL AYTEMUR

1951’de Malatya’da doğdu. Resul Aytemür, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü, Neşet Günal Atölyesi’nden 1978 yılında mezun oldu.

Aytemür resimlerinin konularını neredeyse tamamen İstanbul’un güncel yaşamından alır. Sanatçı parklar, çöplükler, semt pazarları, otobüs durakları gibi kentin, sıradan yapısını ele aldığı kadar polis ve göstericilerin karşı karşıya geldiği yürüyüşler, gece klupleri, genelevler ve fahişeleler gibi sıradışı olay ve yaşamları da inceler. Her durumda Aytemür’ ün resimlerinde canlılık, cümbüş ve kargaşa göze çarpar; karakterlerin yaşama çabaları, kaygıları ve dramları ön plandadır. Yakın dönem resimlerinde plajda güneşlenen veya denize giren insanları konu aldığı resimlerine de kentin kalabalığı ve kargaşası hakimdir. Aytemür’ün konularını ele alış biçimi O’nun Sarı, kırmızı, yeşillere geniş yer verdiği ve parlak tonlarda kullandığı renk anlayışıyla birlikte kendine has oldukça vurgulu bir anlatıma dönüşür.


Ahmet ŞAHİN

Portakalçiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi Kurucusu ve Başkanı

Hakan KÖRPİ

Portakalçiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi Genel Koordinatörü

PORT ART

Portakalçiçegi Rezidans

Aziziye Mahallesi Pak Sok. No: 1

Portakal Çiçegi Vadisi,  Aşagı Ayrancı / Çankaya / ANKARA