31 Ekim 2013

Pi ARTWORKS Istanbul – Tayeba Begum LIPI – Hiç Yakın Olmadı / Never Been Intimate

  


Tayeba Begum LIPI

Hiç Yakın Olmadı

1 Kasım – 30 Aralık 2013

basın bülteni

Bangladeşli sanatçı Tayeba Begum Lipi, Türkiye’deki ilk solo sergisinde, izleyicilere kelimenin tam anlamıyla “kesici” sanatsal üretimini örnekleyen işlerini sunuyor. Never Been Intimate [Hiç Yakın Olmadı] adlı sergi, 1 Kasım-30 Aralık 2013 tarihleri arasında Pi Artworks İstanbul’da görülebilir.

Küvet, bebek arabası, resim çerçevesi, kadın çantası ve hatta sutyen gibi pürüzsüz, baştan çıkarıcı ve gösterişli gündelik öğeler, her biri kendi zırhıyla kaplanmışçasına, parlak, gümüş renkli metal panellerin üst üste binmesiyle şeklini alıyor. Ancak, yakından bakıldığında, ışığı yansıtan bilenmiş kenarlarıyla birer jilet olduğu anlaşılan metal paneller ölümcül bir güzelliği açığa çıkarıyor. Bu esnada, gözler soft altın örgüden bir bikiniye odaklandığında, bikininin her biri neyse ki kapatılmış çengelli iğnelerin sıkı örülü bir matrisinden oluştuğu anlaşılıyor.

Bangladeşli sanatçı Tayeba Begum Lipi’nin işleri, The Stolen Dream [Çalınmış Hayâl] ve Trapped [Kapana Kısılmış] gibi başlıklarla, hüzün ve keder havasını nöbetleşe maskeliyor. Lipi, sıradan gündelik nesneleri tüyler ürpertici güzelliğe sahip öğelere dönüştürüyor ve derin hisleri zahiren soğuk bir malzemenin içine gizlemeyi başarıyor. Sanatçı, bu durumu “Son iki yıldır gerçekten yakın olduğumu hissettiğim, ama bana yakın olmayan nesnelerle çalışıyorum.” diye izah ediyor. “Nesneyle aramda bir mesafe var, ama aynı zamanda kendimi onlara yakın da hissediyorum.” Jiletlerden yapılmış bir küvet olan Let’s Take a Break [Bir Ara Verelim] benzer bir eğilime örnek teşkil ediyor – Ne sıklıkla, belki banyoda ıslakken, bir mola vereceğimize dair kendimize söz veririz ve sözümüzü tutamayız? Benzer bir şekilde, çengelli iğnelerden oluşan Comfy Bikinis [Rahat Bikiniler] de tenselliğinden arındırılmış bir giyim öğesi olarak betimleniyor.


press release

Tayeba Begum LIPI

Never Been Intimate

2013, Nov. 01 – 2013, Dec. 30

In Tayeba Begum Lipi’s first solo show in Turkey, the Bangladeshi artist presents works that exemplify her very literally cutting-edge artistic practice. Running from 1 November – 30 December 2013, Never Been Intimate will be on show at Pi Artworks, Istanbul.

Overlapping panels of shiny silvery metal take shape as everyday items, encompassing a bath tub, baby pram, picture frame, woman’s handbag and even a bra in what at first appears to be a smooth, tantalising and luxurious surface – as if each item were encased in its very own suit of expensive armour. Closer inspection, however, exposes a deadly beauty as each metal panel reveals itself to be a razor blade, the light reflecting off its honed edges. Meanwhile, as the eye focuses on a bikini seemingly comprised of soft gold mesh, one finds that it is instead made up of a matrix of tightly woven safety pins, the points of each mercifully encased in the catch.

With titles such as The Stolen Dream and Trapped, Bangladeshi artist Tayeba Begum Lipi’s works belie in turns an air of sadness and danger. She turns regular everyday objects into items with an unearthly beauty. Simultaneously she manages to embed deep emotion within a seemingly cold material. “Over the past two years I have been working with objects that I feel to be really intimate, yet are not intimate to me,” explains the artist. “There is a distance between me and the object, yet at the same time, I feel close to them.” Let’s Take a Break, a bathtub made of razorblades, exemplifies one such desire – how often do we promise ourselves we will take a break, maybe soak in the bath and then never manage to do so? Similarly, Comfy Bikinis, made of safety pins is rendered sterile, no longer a sensuous item of clothing.


Pi ARTWORKS Istanbul

İstiklal Cad. Mısır Apt 163/4 Galatasaray

Tel: +90 212 293 71 03