3 Eylül 2013

X-IST — LALE TARA — Everyone Carries A Shadow



LALE TARA

Everyone Carries A Shadow

10 Eylül – 19 Ekim 2013

Açılış: 10 Eylül 2013, Salı @ 18:00

Opening: 10 September 2013, Tuesday @ 18:00

basın bülteni

x-ist, fotoğrafçı Lale Tara’nın x-ist’teki ikinci solo sergisine 10 Eylül – 16 Ekim, 2013 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

Fotoğrafçı Lale Tara, “Canlı” (Bilsar, 2006) ve “Hello Earth Goodbye” (Bilsar, 2007) isimli solo sergilerinin ardından, 2009 yılında “doppelgänger (RUI)” adlı sergisiyle x-ist’te sanatseverlerle buluştu. Strazburg, Hong Kong, Basel, Londra, Bombay, Taipei, Singapur, Dubai, Tokyo gibi birçok farklı şehirde sergileriyle adını duyuran sanatçının İstanbul’daki son kişisel sergisi “Masum Suretler” 2011 yılında İstanbul Modern Sanatlar Müzesi'nin fotoğraf bölümünde sergilendi.

Lale Tara yeni fotoğraf serisini “Everyone Carries a Shadow” // “İnsan Kendi Gölgesinde Yaşar”’ başlığıyla sunuyor. Seriyi oluşturan on iki fotoğrafın çekimi Macaristan'ın değişik yerlerindeki atıl, terkedilmiş mekanlarda gerçekleştirildi. Kurgusal olarak sanatçı tarafından hazırlanan on iki sahne Lale Tara’nın önceki çalışmalarında da görüldüğü üzere birebir insan boyutunda ve insansı görünümdeki replikalar etrafında dönüyor. Birçok sanatçı tarafından fotoğraf ve film yoluyla, bir tür yansıtma aracı, bir sanat objesi olarak kullanılan replika Lale Tara’nın fotoğraflarında kendi ikincil varlığının manifestosu olarak ortaya çıkarak farklı medialar arasındaki etkileşime değiniyor ve fotoğrafın bağlamsallığını bilinçli bir şekilde yıkıyor.

Kadının toplumsal baskılarla öteledikleri arzu ve korkularını kimi edebi eserler üzerinden konu edinen Lale Tara’nın fotoğrafları C.G.Jung’un bastırılan ve bilinçdışına itilenlerin yok olmadığının, insan ruhunun gölge olarak bilinen kısmında saklanmış olarak durmasını kabul eden öğretisi “insanın gölgesini” betimleyerek, izleyiciyi kendi gölgesiyle yüzleşmeye davet ediyor. Fotoğraflarda gördüğümüz bu “gölge” temsili asi kadınlar, kadına dair inkar edilenleri tüm netliğiyle gözler önüne sererek feminenliğin katı cinsiyet inşalarına meydan okuyorlar.


X-IST Sanat Galerisi

Abdi Ipekçi Cad., Kasikçioglu Apt. No:42 D.2, Nisantasi / Istanbul

Tel: +90 212 291 77 84