3 Eylül 2013

Galeri SELVIN – FERİDUN ORAL - MONA LISA Buruk bir tebessümün kısa hikayesi

 FERİDUN ORAL

MONA LISA Buruk bir tebessümün kısa hikayesi

Kitap – Sergi

23 Ekim – 17 Kasım 2013

basın bülteni

Kitabın ilk izdüşümü, bir köy berberindeki duvarda asılı duran, Hayat mecmuasının orta sayfasından alınıp çerçeveletip asılmış MONA LISA’nın resmidir.

İlk soru şudur: Köy berberinde Mona Lisa’nın ne işi var?. Zaten fikri gıdıklayan da bu olmuştur.

Sonrasında 2. akla gelen, Mona Lisa’nın sanat tarihine geçen meşhur gülümsüyor mu, somurtuyor mu? ikilemidir.

Kitap tamamen bu gülümsemenin ya da ikilemin anlamını çözmeye çalışan kurgusal bir hikayeden oluşur. Kurgusal olarak gerçeği aramak, fakat bunu yaparken sanatçının kendine özgü ironik bakış açısıyla bunu ele almasıdır. Kitapta Mona Lisa, Leonardo da Vinci dışında 3. bir hayali kahraman, dişçi Lanzi vardır. Lanzi karakteri aslında, serginin bel kemiğidir ve bütün ironisini o yaratır. Çünkü, bu hayali kahramana yüklenilen sıfat güçlüdür. Aslında berberdir.

Kitabın görsellikleri ve sergideki 3 boyutlu objelerin hepsi hayali kahraman Lanzi’ye aittir. Hayali olmakla birlikte, kitapta ve sergide görülecek olan eserler bir o kadar da gerçektir. Daha doğrusu, sanki hakikaten böyle bir şahsiyet varmışçasına, bu karakterin o yıllardan kalma (510 yıl önce) kişisel eşyaları günümüze kadar korunmuş gibidir. Çünkü sergi biraz da bu miş muş gibi hayal kurmaya davet etmektedir.

Kitaptaki hayali kahraman Lanzi’nin berber olması (berber-dişçi) kitabın çıkış noktası olan köy berberindeki Mona Lisa’nın resmi ile karmaşık bir ilinti içermemektedir.

Tüm bunların dışında kitabı ve sergiyi zenginleştiren farklı bir bakış açısı daha vardır.

Kitap aynı zamanda 510 yıl önceki ve bugünkü Floransa ve Toscana bölgesinin flora ve faunasından anektodlar içerir. (foto alt yazıları gibi) Fakat aynı zamanda altı çizilmese de bu Toscana bölgesine yapılan turistik bir seyahatin küçük gözlem ve görsel notlarını da içerir. (Hotel Paris’in penceresinden Capelle Medicee’nin kubbe fotosu vs. gibi)

Kitap geçmişte yaşanmış bir olayı, ya da sanat tarihine geçen bir resmin yapılışı öncesi (sabahtan öğlene kadarki geçen bir zaman dilimini anlatır) senaryosu gibi düşünülmüştür.

Kitapta her ne kadar Floransa İstanbul baş harflerinden oluşan Fİ tarihi gibi bir yaklaşım biçimleri olsa da iki şehir arasında konuyla ilgili herhangi bir anlatım ve bağ yoktur. Sadece kelime oyunuyla yapılan bir espridir. Çünkü olay Floransa’da geçmektedir. (510 yıl önce) 510 yıl sonra, kitap-sergi’nin sanatçısı bunu İstanbul’a taşır ve sergisini tasarlar. Özetle bu sergi-kitap kitabın ana fikrini oluşturan Mona Lisa’nın gülümsemesinin ya da somurtmasının kararsızlığını ironik bir kurguyla anlatır. Belki biraz gülümsemeye davet eden biraz düşündüren ve biraz da şaşırtan (hayali kahraman Lanzi’nin dünyasında, sanki günümüze kadar kalmış hatıralarını sergide görmek gibi) bir gerçeklik taşımaktadır.
Sergi-kitap aynı zamanda gerçek bir sanat eseri, eserlerinin sanki bir müze tarafından sergileniyormuş hissi verecek bir düşünceyle tasarlanmıştır. Tıpkı bir müzeden çıktıktan sonra müze shop’a uğrayıp sergi konseptiyle ilgili hatıra eşyalar vs. vb. gibi unsurlar da sergiye ayrı bir tat katması düşünülmüştür.

 
Galeri SELVİN

Arnavutköy Dere Sok. No:3 Arnavutköy,Beşiktaş/İstanbul

Tel: +90 212 263 74 81



Galeri Selvin, Pazar günleri hariç 11:00 – 19:00 saatleri arasında açıktır.