22 Mayıs 2013

M. GÜLGÜN TEKİN – 2. KEÇE ANLATIMLAR – İst. AYDIN Ün. Beşiktaş Yerleşkesi



M. GÜLGÜN TEKİN

2. KEÇE ANLATIMLAR

03 – 15 Haziran 2013

Açılış: 3 Haziran 2013, Pzt. 15:00

SERGİ AÇILIŞI ERTELENDİ

basın bülteni

KEÇE ANLATIMLAR

İstanbul Aydın Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi M. Gülgün Tekin’in, ülkemizde kaybolmaya yüz tutan “Keçe”yi yeniden keşfetmek için başlattığı yolculuk Tire, Adıyaman, Hatay, Urfa, Estonya, Letonya, Litvanya, Danimarka,Belçika ya kadar uzandı.

Yıllar önce keçe yapımının peşine düştüğünde, ne bir kitap ne de yazılı materyal bulabildi. Tek umudu Anadolu’daki keçe ustalarıydı. İlk durağı Tire oldu. Ama ulaştığı ustalar, keçe yapımını devlet sırrı gibi gizliyordu.

Keçeyle ilgili yazılı bilgileri, yurt dışında bulduğu kitaplardan edindi. O bilgilerin ışığında, keçenin çok güzel işlendiği Baltık ülkelerine yöneldi. “Letonya, Litvanya, Estonya, Filandiya’daki keçe atölyelerini dolaştı.

Evinin bir bölümünü keçe atölyesi haline getirdi.
 Keçeyle ilgili çalışmalarını Üniversitedeki derslerine taşıdı .İstanbul Kalkınma Ajansı’nın “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında “Keçe Projesini” ni yürüterek İstanbul Aydın Üniversitesi’nde bir keçe atelyesi kurulmasında öncü oldu ve Aksesuar Tasarımı derslerindeki materyaller arasına keçeyi ‘de ders olarak soktu.
Halen Moda Tasarım Bölümü olarak hazırladıkları  “Bitirme Projeleri” nin keçe çalışmalarını
yönetmektedir.

KEÇE NEDİR?

Dokuma yada örme gibi bir sistem olmadan, yalnız dövülmekle yapılmış kaba yün aba, tepilmiş yün.Genellikle kırkılmış koyun yünlerinin düzgün yüzeylere yayılıp, su ve sabunla ıslatılarak rulo haline getirilip, yünler birbirine kaynaşana kadar dövülmesiyle elde edilen malzeme. Uzun ve zahmetli bir işlemle elde edilen ve aslında dünyanın bilinen en eski nonwoven tekstil ürünüdür. Aynı zamanda koyundan başka ,deve, keçi, at,tavşan,kunduz,yak gibi hayvanların tüy liflerinden de elde edilebilir.

CV

M. Gülgün TEKİN, 1960 Ankara’da doğdu.
İlk,orta ve lise eğitimini İstanbul’da bitirdi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil Ana Sanat dalı’ndan 1983 yılında mezun oldu.Aynı bölümde dış giysi formu ve desen tasarımı konusunda yüksek lisans’ını tamamladı.
23 yıl Çeşitli ihracat firmalarında tasarımcı ve yönetici olarak görev yaptı.
Serbest tasarımcı olarak Fransız firmaları ile çalıştı.
Konya,Afyon,Hatay,Adıyaman,Urfa ve Tire’de geleneksel tepme  keçe  konusunda araştırmalar yaptı,araştırmalarına Baltık ve İskandinav ülkelerinde modern keçe teknikleri ile devam etti.Hollanda da  keçe workshoplarına katıldı , Estonya Güzel Sanatlar Akademisinde  “keçe”  çalışmalarını  izledi.2009-1010 öğretim yılında 136 öğrenci ile “Güneş Anadolu ya Nemruttan Doğar” bitirme projesinin 44 parçalık koleksiyonun keçe çalışmaları Nemrut dağı zirvesinde ve Haliç Kongre Merkezinde sergiledi,”Göbekli Tepe “ (2010-2011 Cemal Reşit Rey’de sergilendi.),Keten Yolu Karadeniz (2011-2012 Cemal Reşit Rey’de sergilendi.) bitirme projelerinin keçe çalışmalarını yönetti. İDGSA 80 liler gurubunun “Baykuş Bakışı Kadın” adlı Bursa,Balıkesir,İstanbul ve Ankara ,”Anılarını Peşlerinden Sürükleyenler”,Bergama,Midilli ,Fethiye ,”Mitos Logos” İstanbul sergilerine keçe çalışmaları ile katıldı .Devlet Güzel Sanalar Akademisi Rekreasyon Derneğinin Kadıköy Şehremaneti salonlarında  Mevlana’nın Hakka yürümesinin 736. yılı münasebetiyle  karma sergiye “Semazen” adlı keçe eseri ile katıldı.  İstanbul Kalkınma Ajansı destekli “Keçe Projesi” ile İstanbul Aydın Üniversitesi’nde bir keçe atölyesi kurulmasında öncülük yaptı.
Halen, İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Tasarım Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.