9 Mayıs 2013

IKSV - 13. İSTANBUL BİENALİ – Kamusal Sermaye — 10-11 Mayıs 2013



13. İstanbul Bienali Kamusal Programı 
Kamusal Sermaye
 ile devam ediyor

13. İstanbul Bienali Kamusal Programı Kamusal Simya, 10 ve 11 Mayıs tarihlerinde, "Kamusal Sermaye" başlıklı üçüncü etkinliği ile devam ediyor. "Kamusal Sermaye" kapsamında özel sermaye ve güncel sanat üretimi ile yeni 'kamu'ların (ortak bir soru, amaç ya da eylem etrafında bir araya gelen çeşitli topluluk, sosyal ağ ve izleyicilerin) yaratım/oluşum süreçleri arasındaki ilişki İstanbul'un büyüyen sanat ortamı bağlamında tartışmaya açılacak.

İki günlük etkinlik dizisi Fulya Erdemci ve Dr. Andrea Phillips'in eşküratörlüğünde, Barnabás Bencsik, Alberto López Cuenca, Haldun Dostoğlu, Vasıf Kortun, Maria Lind, Suhail Malik, Kuba Szreder ve Vermeir & Heiremans'ın (Art House Index/Sanat Evi Endeksi) katılımıyla 10 Mayıs'ta The Marmara Taksim, 11 Mayıs'ta Salon İKSV'de gerçekleştirilecek. Kamusal Sermaye kapsamında düzenlenen performans, sunum ve panelde şu soruların cevapları aranacak: Sanat pazarı güncel sanatın kamuya sunulma biçimlerini nasıl şekillendiriyor? Paranın 'özerk' sanatsal üretim üzerindeki etkileri neler? Sanat simsarları, galeriler ve sanat fuarları tarafından teşvik edilen çeşitli hamilik modelleri var, ama bu modeller sanatçılar için sürdürülebilir ya da özgür üretim koşulları önermeyi başarıyor mu? Yoksa bunlar günümüz kapitalizmine paralel şekilde yapılanmış birer işletmeden mi ibaret? Sanatçıların, yapıtları etrafında dönen parayı bireysel veya kolektif çalışmalarında kontrol edebilecekleri alternatif yöntemler nelerdir?

Büyük finans yapılarının temelinde gerçekleşecek simyevi bir dönüşümle ortaya çıkacak 'kamusal para' gibi bir mevhumu hayal etmemiz mümkün olabilir mi?

Ücretsiz etkinliğe katılmak isteyenler tarih bilgisiyle birlikte rezervasyon@iksv.org adresine bir e-posta gönderebilirler. (Etkinlikte İngilizce-Türkçe simültane tercüme olacaktır.)