31 Mart 2013

Galeri ODA – BETÜL AYDINER - YAŞAM ÇİÇEĞİ / YAŞAYAN ÇİÇEK


BETÜL AYDINER

 YAŞAM ÇİÇEĞİ / YAŞAYAN ÇİÇEK

02 – 20 Nisan 2013

basın bülteni

Betul AYDINER’in, “YAŞAM ÇİÇEĞİ / YAŞAYAN ÇİÇEK” başlıklı Resim Sergisi,  02-20 Nisan 2013  tarihleri arasında Teşvikiye Galeri Oda’da açılacak.

1949 yılında doğan Betul, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nden sonra, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin Yüksek Seramik Bölümü’nü 1974’te bitirip seramik atölyesini kurdu; artistik ve endüstriyel çalışmalara başladı. Bu yıllarda ürettiklerinde sanatçımız, bir endüstri ürünü olarak seramiğin, artistik niteliklerle zenginleştirilmesinin ve bu arada gelenekselden kopulmaması gerekliliğinin sonuçları olan örneklerle karşımıza çıkmıştır.

Aydıner, yaklaşık yirmi yıldır sadece “suluboya resim” üzerine yoğunlaşmıştır.  Suluboyadan, alışılmışın dışında tatlar almayı hedefleyen, bu kez de suluboyanın yanı sıra gerçek altın kullanan, bunu da başardığı gözlenen Betul, düzenli  çalışmasıyla verimli olmuş ve yapıtlarını yurt içinde ve dışında kişisel ve karma sergilerde izleyenlerle paylaşma olanağını bulmuştur.

“Evrensel enerji”ye inanmak, mistik âlemin yansımalarının izlerini sürerek yaşamı özümseme düşüncesi, kimileri için varlığın temelidir. Bu tür yorum ve yaklaşımların tarihine baktığımızda karşımıza çıkan bir simge olarak “Yaşam Çiçeği”ni Betul’un tespitlerinden öğrenelim: “Bilinen en eski “yaşam çiçeği” çizimi MÖ 600'lerden kalma olup Mısır, Abydos'taki Osiris tapınağındadır. Granit üzerine olağanüstü bir hassasiyetle ışınla yakılarak çizilmiştir. Motif, Efes dahil dünyanın pek çok yerinde bulunmuştur ve her bulunduğu yerde de adı aynıdır. Yaşamın tüm evrelerini temsil eder: Ağaç - çiçek - meyve - tohum - ağaç. Yaşam ağacı, yaşam meyvesi, yaşam tohumu motiflerinin hepsini  içinde barındırır. En dıştaki çift daire, hücrenin çift zarını temsil eder. Tüm ırk ve dinlerin dışında olup, doğanın şablonudur.” Bu sergisinde sanatçımız, her biri farklı ve doğadan algılanmış çiçeklerle gerçek altın yaşam çiçeklerini birlikte kullanarak çalışmalarını oluşturmuştur.

Betul Aydıner’in yedinci kişisel sergisinde tamamı sulu boya ve altın olarak yaklaşık 25 resim yer alacak. 

Fatma Ekeman
                   
Galeri   ODA

Hüsrev Gerede Cad. Fırın Sok.2B Teşvikiye-İstanbul

Tel: +90 212 259 22 08



Galeri, Pazar ve Pazartesi günleri hariç 12:00-19:00 saatleri arasında açıktır.