27 Mart 2013

C.A.M. Galeri / Akaretler – BURCU YAĞCIOĞLU – Fuzuli Canavarlar



BURCU YAĞCIOĞLU

Fuzuli Canavarlar

28 Mart – 28 Nisan 2013

basın bülteni

C.A.M. Galeri’deki ikinci kişisel sergisini gerçekleştiren Burcu Yağcıoğlu, Sabancı Üniversitesi, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı lisansüstü eğiticinin ardından 2010’da Goldsmiths University of London’da güzel sanatlar yüksek lisansını tamamladı. Dünya’nın çeşitli yerlerindeki müzelerde, bienallerde ve galerilerde birçok karma sergiye katılan sanatçı,  sanat hayatına Londra’da devam ediyor.

Burcu Yağcıoğlu “Fuzuli Canavarlar” sergisinde Jorge Lois Borges’nin Düşsel Varlıklar kitabına gönderme yapıyor. Borges, kitabının girişinde ejderhanın farklı yerlerde ve farklı zamanlarda karşımıza çıkan düşsel bir varlık olmasından yola çıkarak onu, geçici veya tesadufi olmayan, gerekli bir canavar olarak tanımlar. Bir canavarın gerekliliği nedir? Gerekli olmayan, rüya imgeleri gibi gittikçe silikleşen, kısa ömürlü canavarların kişisel ve kültürel bellekteki yerleri nedir? İster ejderha ve Frankenstein' ın canavarı gibi canavarlığın baş taçları olsun, ister can sıkıntısından ya da bir rüyadan doğmuş ve ömrü sahibinin ona verdiği kıymetle sınırlı bir canavar olsun, düşsel varlık üretiminde kişisel ve kolektif belleğin hem yazma hem de muhafaza etme gibi önemli bir işlevi vardır. İşte bu yüzden tüm çağlarda ve tüm kültürlerde düşsel varlıklara rastlayabiliriz. Bu aynı zamanda günümüz kültüründeki fantastik edebiyat ve sinema düşkünlüğüyle ilgili de fikir veriyor.

Canavarlar ve onlarla birlikte gelen ister eski ister yakın tarihte yazılmış mitolojilerinin sunduğu deneyim alanı bize neyin gerçek neyin gerçek olmadığı, kimin özne olduğu kimin olmadığı, neyin yaşadığı ve neyin yaşamadığını tekrar düşünebilmemizi sağlayan bir deneyim alanı açar. Fuzuli Canavarlar sergisi de bazı geçici canavarları muhafaza etme işlevini üstlenirken aynı zamanda böyle bir deneyim alanı oluşturmayı amaçlamaktadır.


C.A.M. Galeri / Akaretler

Şair Nedim Cad. No:25A, Akaretler, İst.

Tel: +90 212 245 79 75