23 Aralık 2012

Galeri NON - ERDEM TAŞDELEN - Yarı Farkında Özne / The Semi-Aware Subject


ERDEM TAŞDELEN

Yarı Farkında Özne / The Semi-Aware Subject

Açılış Opening January 4 Ocak, 18:00

4 Ocak – 16 Şubat 2013

basın bülteni

NON, 4 Ocak – 16 Şubat tarihleri arasında Erdem Taşdelen’in İstanbul’daki ilk kişisel sergisi Yarı Farkında Özne’yi memnuniyetle sunar.

Taşdelen’in sanatsal pratiği, bireyselliği inşa eden süreçleri araştıran ve benliklerin bireyler tarafından nasıl canlandırıldığına işaret eden nükteli deneylerden oluşuyor. Taşdelen, işlerinde kendini bir örnek vaka olarak incelerken, detaylı bir biçimde kendi kimliğini sorguluyor. İşleri her ne kadar teşhir ve itirafın eşiğine yaklaşsalar da, aslında sanatçının her türlü benlik sunumunun bir performans olduğuna ve sunulanların gerçekliğinin sorgulanabileceğine dair olan inancını gösteriyorlar.
Serginin başlığı, 1981 senesinde yayımlanmış How to Photograph People (İnsan Fotoğrafı Nasıl Çekilir) adlı bir portre fotoğrafçılığı rehberinden geliyor. Bu kitap, fotoğrafik portreleri fotoğrafı çekilen öznenin farkındalığı üzerinden habersiz, planlı ve yarı farkında olmak üzere üç kategoriye ayırıyor. Sergideki işler her ne kadar fotoğraf sanatına dair bir gönderme yapıyor olmasa da, Taşdelen çalışmalarıyla kendini gelişmekte olan bir genç sanatçı olarak ele alıp bir yarı farkında özne olarak konumlandırıyor ve bu kategoriye alaycı bir yaklaşım sergiliyor. Netice itibariyle bu sergiyle kuşku uyandırıcı bir otoportre kurguluyor.


press release

NON is pleased to present Erdem Taşdelen’s first solo exhibition in Istanbul, The Semi-Aware Subject, on view between January 4 – February 16, 2013.
Taşdelen’s practice involves playful experimentations where he investigates the production of individual subjectivities and how those are in turn performed by individuals themselves. In his works, Taşdelen presents himself as a case study in personal identity through self-reflexive scrutiny. Often verging on confession and self-disclosure, his work demonstrates a belief in the idea that self-presentation is always a form of performance, where the factuality of what is being presented is questionable.


Galeri NON

İstiklal Caddesi Mısır Apt. 163/4, Beyoğlu 34430 Istanbul