28 Kasım 2012

SANATORIUM Sanat Galerisi - Zeyno PEKÜNLÜ & Sevil TUNABOYLU – eşzamanlı 2 sergi


ZEYNO PEKÜNLÜ
Beni Osman Öldürdü


SEVİL TUNABOYLU
Ufukta Kaybolana Kadar İzledim

11 Aralık 2012 – 19 Ocak 2013

basın bülteni

 Zeyno Pekünlü’nün “Beni Osman Öldürdü” ve Sevil Tunaboylu'nun “Ufukta Kaybolana Kadar İzledim”  adlı kişisel sergileri eşzamanlı olarak Sanatorium’da:

 Zeyno Pekünlü ve Sevil Tunaboylu’nun yeni kişisel sergileri; “Beni Osman Öldürdü” ve “Ufukta Kaybolana Kadar İzledim”, eşzamanlı olarak Sanatorium’da sanatseverlerle buluşuyor. 11 Aralık – 19 Ocak tarihlerinde ziyarete açık olan sergiler, Türk toplumunda genel geçer kabul edilen çeşitli kimliklerin ve söylemlerin; kadınlık, erkeklik, vatandaşlık, milliyet, günlük hayattaki yansımalarını, farklı perspektif ve iletişim araçlarıyla irdeliyor ve sorgulamaya davet ediyor.

İsmini Osman F. Seden’in 1963 tarihli filminden alan, Zeyno Pekünlü’nün “Beni Osman Öldürdü”  adlı kişisel sergisi,  İstiklal Marşı’ndan Yeşilçam melodramlarına kadar gündelik hayatımızın içinde karşılaşmaya, görmeye, duymaya alışkın olduğumuz imaj, sembol, ses ve metinleri yeniden düzenlenerek sunan, çoğunluğu video işlerden oluşuyor. Çalışmalar,  malzemelerin toplumsal işlevlerini ters yüz ederek  izleyiciyi geçici bir kafa karışıklığıyla ve özdeşleşememe haliyle baş başa bırakıyor. Bu sayede birbirinden bağımsız görünen milliyetçilik, militarizm ve patriyarka gibi tahakküm mekanizmalarının işleyişlerini birbirine bağlayarak eleştirel bir alan açmayı hedefliyor.

Sevil Tunaboylu, “Ufukta Kaybolana Kadar İzledim” başlıklı kişisel sergisinde, kendi yaşamından yola çıkarak, toplumun kadın-erkek tanımlarına hane içinde ulaşılması sürecini paylaşıyor. Sanatçının bu konuya yaklaşımında; gündelik aile yaşamının içine gömülü olan anıları, kendi güncel kimliğiyle buluşturmasını gözlemlemek mümkün. Bu karşılaşmada bellek hatıra olma özelliğini koruduğu halde, olgun bireyin güncel konumuna yönelik bir sağlama işlevi de görüyor.

press release

Zeyno Pekünlü’s “Osman Killed Me” and Sevil Tunaboylu’s “I Watched It As It Disappeared on the Horizon” titled individual exhibitions are simultaneously at Sanatorium:

Zeyno Pekünlü and Sevil Tunaboylu’s new individual exhibitions; “Osman Killed Me” and “I Watched It As It Disappeared on the Horizon” will be mounted simultaneously and welcome artlovers at Sanatorium. The exhibitions that will be open for visits between 11th of December  and 19th of January, addresses the common identities and discourses in Turkish society. The exhibition opens the reflections of womanhood, manhood, citizenship and nationality to question and analyzes these notions from different perspectives using various media tools.

Zeyno Pekünlü’s personal exhibition, named after Osman F. Seden’s 1963 dated movie; “Osman Killed Me”, mostly consists of video works that reorganize familiar images, symbols, sounds and texts that we grew accostumed to come accross, see and hear; from national anthem to Yeşilçam melodramas. By reversing the social function of these materials, the works leave the viewer in a state of temporary confusion and alienation. Thus, by connecting the processes of domination mechanisms that appear independent from each other such as; nationality, militarism and patriarchy, her work seeks to open a critical space.

In her exhibition, “I Watched It As It Disappeared on the Horizon”, Sevil Tunaboylu shares the process of reaching definitions of masculinty and femininity within the domestic settings and society at large, beginning from her personal life. From the way the artist approaches the subject, its possible to recognise the encounters between her memories of daily, family life that have been burried in her memory and her current identity. During this encounter, memory serves the purpose of contrasting the mature individual’s present attitudes, while, at the same time, retaining the qualities of recollection.

Sanatorium

Asmalı Mescit Mah. Asmalı Mescit Cad.
No:32/A Beyoğlu İstanbul

Tel.: +90 212 293 67 17