30 Ekim 2012

FERHAT ÖZGÜR @ MoMA PS1 – FERHAT ÖZGÜR kişisel sergisi - i can sing



FERHAT ÖZGÜR’ ün KİŞİSEL SERGİSİ 
NEW YORK MODERN SANATLAR MÜZESİ PS1’ da AÇILDI.

Türkiye çağdaş sanat ortamının etkin figürlerinden sanatçı Ferhat Özgür’ün ‘I Can Sing’ (Şarkı Söyleyebilirim) adlı kişisel sergisi New York Modern Sanatlar Müzesi (MOMA) PS 1’da 25 Ekim 2012’de açıldı. 31 Aralık’a kadar sürecek olan serginin küratörlüğünü MOMA’nın baş küratörü Klaus Biesenbach üstleniyor. 

Sergi ismini, sanatçının sergide yer alan videosunun başlığından alıyor.

İlk kez  6.Berlin Bienali’nde uluslararası bir ortamda gösterilen ve daha sonra pek çok yurt dışı sergide de yer alan videoda Özgür,  Ankara’nın kentsel dönüşüm sürecinde bertaraf olmuş  mimari dokusu içerisinde,  modernleşmeye adapte olmaya çalışan tipik bir Anadolu kadınını, minareler ve harabelerin baskın olduğu bir peyzaj ortamında İnglizce bir şarkıyı dillendirmeye çalışırken gösteriyor. Videoda, Leonard Cohen'in klasikleşmiş hit’i "Hallelujah" ‘ın Jeff Buckley cover versiyonu kültürel geleneklerin ve kimliklerin ortadan kalktığı bir ağıta dönüşüyor. Oyuncunun performansıyla, övgü ve umutsuzluk, İslam ve Hıristiyanlık, Batı etkisi ve Türk gelenekleri arasındaki çizgiler bulanıklaşırken modernleşmenin kaçınılmaz sonuçları müzikal siyasallık aracılığıyla ima ediliyor. Biesanbach’ın tanımıyla, ‘I Can Sing’’deki Anadolu kadını toplumsal huzursuzluğun ve değişimin toplandığı bir figür ve şarkının majör yapısı, Batı kültürünün baskıcı yapısını da işaret ediyor’.

Londra’daki Zabludowicz Vakfı ve Milano’daki Sandretto Vakfı koleksiyonlarında da bulunan ‘I Can Sing’ adlı yapıt, daha sonra Hollanda’da Mondrian Vakfı tarafından desteklenen ‘Social Sound’ adlı uluslararası sergide de yer alacak. Sanatçının 2013 Şubat ayında İsveç’te Marabouparken Parkliv Çağdaş Sanat Mekanı’nda kapsamlı bir kişisel sergisi de gerçekleştirilecek. İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Öğretim üyesi olan ve yapıtlarında çağdaş siyasal gerçekleri, mizah ve ironi ile harmanlayarak çok boyutlu anlatımlar gerçekleştiren Ferhat Özgür, çalışmalarını şu an İKSV sorumluluğunda finanse edilen Cite des Arts International’in konuk sanatçısı olarak Paris’te sürdürüyor ve Galeri Zilberman tarafından temsil ediliyor.

Ferhat Özgür: I Can Sing

On view October 25—December 14, 2012

Ferhat Özgür‘s (Turkish, b. 1965) practice critiques contemporary political realities with humor and irony. Living and working in Istanbul, Özgür principally focuses upon the relationship of the individual with society, using his work as a space within which individuality can be expressed in spite of the context of oppressive environments.