10 Eylül 2012

Galeri ZILBERMANN - TESSELATION MAKE UP - Karma Sergi



 TESSELATION MAKE UP

Küratör: Janet Bellotto

15 Eylül – 20 Ekim, 2012

basın bülteni

Galeri Zilberman, yeni sezonu Orta Doğu ve Türkiye’den 12 sanatçının yer aldığı Tessellation Make Up adlı karma sergiyle açıyor. Afra Bin Dhaher, Al Fadhil, Ayman Yossri Daydban, Babak Kazemi, Ilgın Seymen, Niloufar Banisadr, Shadia Alem, Sherin Guirguis, Shirin Abu Shaqra, Maitha Demithan, Sadegh Tirafkan, and Taravat Talepasand’ın çalışmalarından oluşan serginin küratörlüğünü  Janet Bellotto yapıyor.

Tessellation Make Up, mozaiğin gerçek anlamından ortaya çıkıyor – (Tessellation: Tekrar eden bir geometrik biçimin, arasında boşluk kalmaksızın ve üstüste gelmeksizin yanyana gelerek oluşturduğu iki boyutlu düzlemin oluşma yöntemi). Seçki, tekrarlanan geometrik şekille oluşturulmuş iki boyutlu imge aracılığıyla, sanatçının geçirdiği sürecin ve fikirlerinin, eserin kendi tarzını ve desenini nasıl ortaya çıkardığına bakıyor. Seçkideki eserler fotoğraf, video ve karışık malzeme ve tekniklerden oluşuyor. Desenler, eserlerin bir çok açıdan sosyal ve politik deneyimlerinin yansımalarını, belleğin, tarihin ve kişisel kimliğin bir incelemesini ve hatırlanmasını tasvir edecek şekilde sıralanıyor.

Al Fadhil’in videosu, “Günaydın Babil/Good Morning Babylon”, Almanya, Berlin’de, Bergama Müzesi’nde, Ishtar Kapısı’ndaki bir performansı gösteriyor.  Burada sanatçı, yerinden edilmiş mavi seramikle kaplı bir yapının önünde, minimal bir performans gösterisi yaparak hafıza ve tarih meselelerini sorgular. Sanatçının fotoğraftan oluşan diptikleri, Daydban’ın “Altyazı/Subtitles” serisiyle birlikte, içeriğe göre ilişkilere ve yorumlamaya vurgu yapar. İlk bakışta, Arap motifleri ve deneysel fırça darbeleri kullanan Guirguis’in kağıt üzerine eserleri, Talepasand’ın puşi kullandığı girift çizimlerindeki detaylar ve Tirafkan’ın İran tarzı halılarla yaptığı fotomontaj geleneksel ve dekoratif görünebilir. Ancak, onların kaygıları, biçimsel yan yana dizilim yoluyla keşfedilen sosyal ve çağdaş kaygılarla ilgilidir.

Katmanları yeni bir imgeye dönüştürme süreci, ya da fotoğrafların yan yana dizilerek oluşturduğu bir çeşit mozaikleme, Alem, Abu Shaqra, Banisadr, Bin Dhaher, Demithan, Kazemi ve Seymen’in eserleri arasında bir bağ oluşturuyor. Demithan’ın skanografilerini, insan bedenini belgeleyen yüzlerce taranmış parça oluşturuyor. Renklerle donatılmış ‘Sanawat’, donmuşa benzer bir figür ve bir çocuğun kırmızı elbisesinin süslemeleriyle bir hafızayı yeniden inşa ederek ortak bir aile tarihini belgeliyor.

Mozaik Make up/Tessellation Make Up 15 Eylül – 20 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Mısır Apartmanı’ndaki Galeri Zilberman’da görülebilir.

Galeri ZİLBERMAN

İstiklal Caddesi Mısır Apartmanı, No:163 K:3 D:5 Beyoğlu İstanbul

Çalışma Saatleri: Salı-Cuma: 10:00-19:30 Cumartesi: 12:00-19:00

Tel: 0212 251 12 14