CDA@PLAY
İbrahim Koç, Çağdaş
Erçelik,
Ardan Özmenoğlu, Gönül
Nuhoğlu, Fırat Neziroğlu
Seydi Murat Koç, Alper
Demir, Gül Yasa Aslıhan
9 - 30 Ocak 2010
basın bülteni
Genç sanatçıların oyun kavramını kendine özgü tarzlarıyla ele aldığı CDA@PLAY adlı sergi 09 Ocak – 30 Ocak tarihleri arasında CDA Projects’te sanat severler ile buluşuyor.
21. yüzyılın en önemli sanatçılarından Louise Bourgeois' ya göre sanatçı artık masum olmayan fakat kendini yine de bilinçaltından ayıramayan bir çocuktur. Dehşetinin dışavurumu benmerkezci ve zevk odaklıdır. Sekiz sanatçının işlerinden oluşan CDA@play, bilinçaltından ayrılamamış bu çocuğun çocukluk yıllarının vizyon, cesaret ve algı açıklığına duyduğu nostaljiyi değişik şekillerde irdeliyor.
İbrahim Koç’un galeri duvarlarını istila eden metal sivrisinekleri, bu kan emici hayvanın bünyesinde çağımızın güç ilişkilerini sıra dışı bir şekilde sorguluyor. Çağdaş Erçelik’in Piranesi labirentlerini andıran heykellerinin her biri aslında birer zaman makinesi. İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası adlı kitabında anlattığı Galata sokakları yeniden canlanarak, aynı sokaklarda bizlere tatlı tatlı anlatılan bir masala dönüşüyor. Bu masala eşlik eden Ardan Özmenoğlu yerleştirmesi ise aynı odada çok farklı bir sokak yorumu. Özmenoğlu, 09.00 – 17.00 arası bir ofise tıkılı kalmış birçok insanın yakından tanıdığı post-it kağıtlarını ironik biçimde kullanarak galeri mekanını bir sonbahar akşamı sokağına dönüştürmüş.
Bir diğer odada Gönül Nuhoğlu, sokaklardaki vazgeçilmez yerini teknolojik ilerlemeler sonucu video oyunları ve sayısız oyuncak seçeneğine terk eden topacı çelik heykeliyle adeta anıtlaştırmış. Oda komşusu Fırat Neziroğlu’nun ciddiyet ve konsantrasyon isteyen geleneksel dokuma tekniğiyle çocuk muzipliğini birleştirdiği Küçük Fırat’ları ise belki de yaşı itibariyle pek de oynayamadığı bu oyuncağın parlak yüzeyine yansıyor.
Seydi Murat Koç’un nefesini tutmuş boşlukta zıplayan figürleri ve eğimli tuvalleri geleneksel resim anlayışına yeni bir soluk getirirken Alper Demir ise beyaz galeri duvarlarında görmeye alışık olmadığımız deforme pembe tuvaliyle bir modernizm şakasına gülüyor sanki. Gül Yasa Aslıhan’ın yaklaşımı hayatı, zevkleri, sıkıntıları ve ritüelleriyle bir oyun olarak ele alan sanatçı, bu oyunun bir dokunuşta devrilecek iskambil kağıtları kadar hassas ve kırılgan olduğunu da vurguluyor.
Hayatta her gün karşılaşıp ciddiye almak zorunda kaldığımız tema ve ritüeller, farklı yaşlarda sekiz sanatçının yorumlarıyla bize oyunlar, oyuncaklar ve nihayetinde bir şaka olarak geri dönüyor.
CDA-PROJECTS
Istiklal
Cad. Mısır Apt. No: 163 K:1 D:5
Beyoğlu /
Istanbul / Turkey
Tel: +90
212 251 12 14