1 Ocak 2014

VİKO - KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ SANAYİ ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ TANITIM YAZISI

Yaratıcılık ile Deneyimin Uyumlu Buluşması:
T.C. Kadir Has Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
ve
VİKO Elektrik ve Elektronik Endüstrisi San. Tic. A.Ş.
Tasarım Atölyesi


VİKO Elektrik ve Elektronik Endüstrisi San. Tic. A.Ş. ve T.C. Kadir Has Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü işbirliği, kapsamı endüstri destekli proje olarak belirlenmiş bir dönemlik bir proje geliştirme sürecini ve bu sürece paralel olarak yürütülen yaratıcı bir atölye çalışmasını kapsamaktadır. 

İşbirliğinin başlıca amaçları her iki tarafın da misyon ve stratejileri kapsamında benimsedikleri ilkeler doğrultusunda Üniversite- endüstri işbirliği kapsamında ileriye dönük yapılabilecek ortak çalışmalara zemin hazırlamayı, üniversite öğrencileri arasında ilgili endüstri sektöründe çalışacak üstün nitelikli genç endüstri ürünleri tasarımcısı adayı kaynaklarını değerlendirmeyi, genç endüstri ürünleri tasarımcısı adaylarının endüstri kuruluşlarının gerçek tasarım sorunlarıyla karşılaşmalarını ve endüstrinin ciddi çalışma ve üretim koşullarıyla tanışmalarını sağlayarak profesyonel deneyimlerini artırmaya destek olmayı, bir endüstri şirketi ve sektöründe lider bir firma olan Viko A.Ş’nin Türk tasarımına ve tasarımcısına verdiği değerin pekiştirilmesi olarak belirlenmiştir.

 VİKO Elektrik ve Elektronik Endüstrisi San. Tic. A.Ş  ile Kadir Has Üniversitesi  Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nün 2011-2012 Güz döneminde ortaklaşa yürüttüğü ‘Endüstri Destekli Proje’ kapsamında Kadir Has Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 4. sınıf Ürün Tasarım Stüdyosu Proje V öğrencileri (toplam 12 öğrenci) Prof. Dr. Oğuz Bayrakçı yönetiminde dönemlik proje geliştirdiler. Proje konusu VİKO A. Ş. tarafından “çoklu priz kullanımını sağlayan kablolu ve/veya kablosuz grup prizler” olarak belirlenen projede, projeyi yürütecek öğrenci grubunun seviyesi de göz önünde bulundurularak  her öğrencinin en az beş ürün önerisi geliştirmesi ön görülerek toplam  12 öğrencinin 60’dan fazla farklı grup priz tasarımı geliştirmesi sağlanmış oldu. Proje süresince öğrencilere VİKO A.Ş. tarafından organize edilen fabrika gezisinde teknik bilgi verilmiş,  proje öncesinde ve proje esnasında pazarlama, sektörel farklılaşma stratejileri, malzeme ve üretim teknikleri konularında da uzmanlarca bilgilendirme yapılmıştır.

Dönem projesine paralel olarak, VİKO A.Ş.  Endüstriyel tasarım danışmanı Mirzat Koç ile tasarım ekibinin katkılarıyla dönem projesi yürüten öğrenci grubunun dışında diğer seviyeden bir grup öğrencinin de katıldığı bir atölye çalışması da yürütülmüştür. “Aydınlık Konseptler” başlığı altında yürütülen ve üç gün süren workshop’ ta katılımcılarından kısa ve yoğun yaratıcı süreç boyunca yeni, alternatif, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ve evde veya ofiste kullanılacak cep telefonu, fotoğraf makinesi vb. bireysel elektronik cihazların şarjı için enerji terminalleri; masaüstü veya anahtar ve prizlere ek melez ürünlere yönelik konseptler geliştirmeleri istendi. Atölye çalışmasının sonuçları, katılımcı öğrencilerin öğretim üyeleriyle birlikte  tasarladıkları bir sergi eşliğinde Kadir Has Üniversitesi Cibali Merkez Kampüsü Sanat ve Tasarım Fakültesi fuayesinde bir kokteyl eşiliğinde paylaşıldı.


Proje işbirliği, VİKO Elektrik ve Elektronik Endüstrisi San. Tic. A.Ş.  ile Kadir Has Üniversitesi  Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 2011-2012 Güz döneminde ortaklaşa yürüttüğü ‘Endüstri Destekli Proje’ sonuçlarından VİKO A.Ş. yönetimi tarafından uygun görülen tasarımların prototiplerinin üretilmesi, işbirliği sürecinin kalıcılığının sağlanması amacıyla yayına dönüştürülmesi ve proje sonuçlarının Mayıs 2012 tarihinde Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi fuayesinde sergilenmesiyle sona ermiştir.