1 Ocak 2014

TREND ŞİFRELERİ



2014 yılında tasarım ve mimaride ne gibi gelişmeler olacak?

Her yeni yıl,  yaşamı yeni ümitlerle tazeleyen, keyiflendiren, meraklandıran bir hediye paketi gibidir. 2014 yılı da  2015’e hazırlayacaklarıyla, kendi koşullarına özgü yepyeni başlangıcıyla yeni bir muamma paketi gibi duruyor....  Yapmamız gereken, içinde ne olduğunu sihirli küreye sormak  olamaz elbette; 2014’den devir aldığımız bilimsel, teknolojik birçok veriyi dikkatle inceleyerek,  tasarım ile mimariye neler katabileceklerini, nasıl dönüştürebileceklerini  öngörmeye çalışmalıyız. Bilimsel ve teknolojik verilerin, takip edilebilmesi giderek zorlaşan  inanılmaz hız ve boyutlardaki genleşmesi, hemen her alanın ortak girdisi olan tasarım kavramı ile tasarımın ilk akla getirdiği mimarlık dalının nasıl etkileneceği, gelişmelerin neler olacağı sorusunu genel anlamı ile cevaplamayı imkansız kılıyor.   
  

Kısa kısa yeni yıl trendleri hakkındaki görüşleriniz…
STİL

Son birkaç yılın en renkli, en şaşalı ve keyifli trendlerinden biri, içimizdeki yerel duygulara dokunan, bizleri içsel bir yolculuğa çıkartan ‘geleneksellik trendi’ oldu ve izlere baktığımızda 2014 yılında da bu trendin etkisinin süreceğini söyleyebiliriz. Özellikle dekorasyonda etnik çizgiler,  kendi özel biçimleri ile yalın halde ve bazen diğer yerel temalarla kombinler oluşturularak kullanılmaya devam edilecek. Ancak, bu  kalıpların  dışına çıkılarak, etnik çizgilerin  teknolojik  ‘cool’ çizgileri barındıran desenlerle harmanlanacağını,  bambaşka dünyalara açılım yapan stilleri de -giderek artan biçimde- izlemeye hazır olmalıyız.  


RENK
Özellikle doğu felsefesinde bilgeliğin rengi olan mor, 2014 yılında trend ana renklerden biri olacak. Pantone tarafından ilan edilen tonu (radiant orchid) ile birlikte tüm tonlarını da göreceğiz. Özellikle aksesuarlarda mistik bir hava yaratması için kullanılabilir. Mor ile birlikte cobalt mavisi, “doğal yaşam trendi” ile mekanlarımızın baştacı olmuş yeşilin deneysel tonlarını da duvar boyalarından küçük objelere kadar değişik kombinlerde görebiliriz. Bu renklerin altın renkleri ile birlikte kullanımı ise ortamı birdenbire atmosfer değiştirten görkemli bir şekle sokacağı kesin.


DESEN – DOKU
Geometrik desenler, çizgi oyunları, petek (honeycomb) dokular, örümcek ağı örgü yapılar, sepet örgü (rattan) desenleri, 3 boyutlu desen- dokular ve monokrom tonların grafiksel etkisi 2014 de göreceğimiz yapılar. Digital ortamda yaratılmış birbirini tekrarlayan (pattern) digital baskı desenler 2014’ de artarak kullanılmaya devam edecek. Bu desenler özellikle aksesuarlarda ön plana çıkıyor. Bunun tam tersi trend olarak da klasik iri desenlerin ortaya çıkışı var ve söz konusu bu iki çizginin ilk bakışta absürd denilebilecek kombinlerine de aşina olacağız.  Adeta kışkırtıcı deneysel kolajları andıran deneyimlere hazır olmakta fayda var. Ruhumuzu kışkırtan absurd kolajların yanısıra geçtiğimiz yıllarda başlayan ve bu yılda görmeyi beklediğimiz ‘empire’ temalı desenleri, altın simli püskülleri, sırmalı bitkisel desenleri görmeye devam edeceğiz.


MALZEME
2014’de, geleneksellik trendinin bir çıktısı olan etnik desenlerle  birlikte kullanılması kaçınılmaz iki malzeme,  bu trendin en büyük tamamlayıcısı olarak ışıl ışıl doğudan yükselecek; altın ve bakır... Yaşam alanlarınızda özellikle de altın veya altın renginde ışıltılı objelere mutlaka yer ayrılmalı. Altın yanısıra bakır malzemelerden objelerin dekorasyonda önemli yer tutması bekleniyor. Altın 2014’ de yanına bakır tonlarını da alarak ışıltısını arttıracak. Altın ve bakırın yanısıra prinç ürünler de geleneksellik trendinin destekçisi olarak mekanlarımızda yerlerini bulacaklar.

Duvar kağıtları 2014 yılında da yükselmeye devam ediyor. Özellikle de “doğal/sağlıklı yaşam trendi” etkisiyle çiçek desenlerde kağıtları sıkça göreceğiz. Dekorasyonda duvar boyası ile birlikte aynı mekanda kullanım örnekleri dikkat çekecek. Duvar boyalarının üzerinde doğal temaları barındıran sticker çıkartmalar “kişiselleşme trendi” çıktısı olarak mekanlarımızda gittikçe yayılacak.


EKOLOJİ
Ekolojik sisteme hassasiyet “sürdürülebilirlik trendi” etkisinde bu yıl da özellikle mimari yapılanmada ön plana çıkacak. Dünyaya baktığımızda Çin’in yeşil inovasyon projelerinin dikkatleri üzerine çekmeye başladığını, yeşil binalar konseptlerinde öncü adımlar attığını görüyoruz. Coğrafyamızda son yıllarda sesini duyurmaya çalışan yeşil binalar projelerinde bu yıl ciddi ilerlemeler kaydedilecek.
Ekolojik tasarım konusunda bilinçlenmenin artmaya başlamasıyla çevremizdeki her detaya özen gösterdiğimiz bir dönemdeyiz. Bu bilinçle tasarlanmış ve üretilmiş ürünler 2014’de yaşam alanlarında tercih sebebi olacak. Duvar boyasından mutfak aletlerine, halılardan çamaşır detarjanına kadar ekolojik dengenin aleyhinde olmayan ürünleri yaşam alanımıza almaya çalışacağız. Özetle ekolojinin bir reklam unsuru dışına çıkmaya başladığı bir dönem başlıyor.  

Özlem Devrim
Endüstri Ürünleri Tasarımcısı / Trend Uzmanı
@trendssoul
http://www.trendssoul.blogspot.com/
http://www.ozlemdevrim.blogspot.com/