12 Ekim 2013

ZILBERMAN – ENTROPİ – C. Büchel, M. Cattelan, W. Jones, A.Hausswolff, K. Rosen, F. Selby


Annika von Hauswolff
The 21st Century Transitional Object (21. Yüzyıl Geçişsi Nesnesi), 2004
C-Print
120x150 cm, Ed. 4

 Christoph Büchel
Maurizio Cattelan, William E. Jones,
Annika Von Hausswolff,
Kay Rosen, Frank Selby

Entropi

2 Kasım 2013 – 4 Ocak 2014

basın bülteni

Galeri Zilberman; küratörlüğü Vassilios Doupas tarafından gerçekleştirilen ve Christoph Büchel, Maurizio Cattelan, William E. Jones, Annika Von Hausswolff, Kay Rosen ve Frank Selby’nin yeni ve güncel işlerini öne çıkaran bir grup sergisi olan “Entropi”yi sunmaktan mutluluk duyar. Serginin açılışı 1 Kasım’da yapılacaktır.

Termodinamikte, “entropi”, bir sistem içerisindeki düzensizliğin seviyesi ile ilişiklendirilmiş bir terimdir. Kültürel ve politik teoriye uygulandığında ise, entropi, geniş anlamda, kapalı bir sistemdeki tahrip edici / yıkıcı unsurların ve denge bozucu kuvvetlerin tanınması olarak da yorumlanabilir.

Bu sistemlerden birisi de dilbilimsel sistemdir. Yaygınca kabul görmüş bir kurallar kümesinden oluşan dil, soyut bir işaretler ve semboller sistemidir ve anlamın kuruluşu sık sık çeşitli bağlamlara ve öznel yorumlamalara bağlıdır. Bu bağlamda, görünürde sabit, değişmez olan bir sistemin düzeni küçük bir değişiklik ile bozulabilir veya belirli seviyedeki bir ikirciklilik anlamı etkin bir biçimde değiştirebilir. ADD AND END’de (EKLE VE BİTİR), Kay Rosen’in üç sözcükten oluşan Short Story | Kısa Hikaye’sinde de durum bundan ibarettir. Son dizilişte, N yerine D ve A yerine E koyarak, Rosen kaydırım yoluyla anlam yaratır ve açık uçlu bir anlatının kısa ve öz bir biçimde ortaya çıkmasına olanak sağlar. Rosen, işin ilginçliğinin, “dilbilimsel dizilişi bozarak, beklenen işlevi aşan ve üstünde performans sağlayan paternler ve sistemler ortaya çıkartan bu küçük birimlerin yokluğunda, varlığında, yeniden düzenlenmesinde veya değiştirilmesinde” yattığını anlar.

Dilbilimsel sistemlerin ve iletişim modellerinin parçalanması, Frank Selby’nin başlıca ilgi alanları arasındadır. Ayaklanmalar, isyanlar ve sosyal çalkantılar ile ilgili girift çizimleriyle tanınan sanatçı, çalışmasının konusundan, dil ile ilgili deneyimlenen bir başarısızlığın akabinde bir krizi ortaya çıkardığı insanlara dair örnekler olarak bahsetmektedir. Krizin bu dışavurumu ise daha sonra başka bir iletişim biçimini oluşturmaktadır.
.......

Galeri ZİLBERMAN

Istiklal Cad. Misir Apt. No:163 K.3 D.10
Beyoglu / Istanbul, Turkey

Tel: +90 212 251 12 14




Çalışma saatleri: Salı-Cuma: 10:00-19:30 Cumartesi: 12:00-19:00