13 Mayıs 2013

Galeri MANA̅ - SARKIS – ikiz / Twin

Atelier Sarkis, Villejuif, Kasım I November 2012, Fotoğraf I Photo by: Sarkis

SARKIS

İKİZ / TWIN

24 Mayıs – 6 Temmuz 2013

Sessiz Açılış / Silent Opening*

23.05.2013, Perşembe / Thursday, 18:00 – 20:00

basın bülteni

Galeri Manâ, 24 Mayıs - 6 Temmuz 2013 tarihleri arasında Sarkis’in İkiz I Twin adlı sergisine ev sahipliği yapacak. Sanatçının Galeri Manâ’daki bu ilk kişisel sergisinde son dönem yapıtlarından oluşan yeni bir yerleştirme sunulacak. Sergiye Sarkis, Uwe Fleckner ve Nico Anklam’ın katılacağı, Galata Rum Ilkokulu’nda yer alan bir söyleşi eşlik edecek.

İkiz I Twin’de Sarkis, çok katmanlı bir biçimde işleyen bir ikilikler evreni yaratıyor. Galeri mekânının her katının, diğerinin özgün bir ikizine dönüştüğü bir düzende, bakır yüzeyler, yansıtıcı ve iletken özellikleriyle sahne alıyorlar. Her bir ikiz, iki kat arasındaki zaman aşımı ve mekânsal ayrımda ifade bulan ufak bozulmalar içeriyor, bu ufak kaymalara her bir yapıt çiftinin arasında da rastlanıyor. Her bir nesne ile iki kez karşılaşılıyor olsa da tıpkı insanın evreni deneyimleme ve düşünme biçimlerindeki temel ikiliklerde olduğu gibi, her ikisi de asli değer taşıyor. Bu ikilik yalnızca sergideki ses unsuru ile aşılıyor. Bir müzik bütün mekânı kaplıyor; Sarkis John Cage ile kendi özel sohbetini sürdürürken, uzaktan çalan çanların sesi konuşan iki balinanın şarkısını taşıyor ve bu sergiyi Sarkis’in Rotterdam’ın eski tersanesindeki Ballads yerleştimesine bağlıyor.

“Bakırla kaplanmış hoparlörlerden çanlar ya da zillerin uzaklardan gelen seslerini duyuyoruz. Kendimizi sergi mekânında çiftlenmiş olarak buluyoruz sürekli ve renkli parmak izlerinin perdesi üzerinden kendi ayna aksindeki ikizimizin yüzüne bakıyoruz. Kurşun vitrinlerde gündelik yaşamın azizleri olarak beliren başkahramanların fotoğraf portreleri görülüyor. Bakır bir çubuğun üzerine giydirilmiş, sayısız süslemeyle kaplı kahverengi bir ceket buluyoruz karşımızda. Duvarda tuhaf bir yükseklikte asılı duruyor.”

- Nico Anklam, Mart 2013

Sergi katalogunda Uwe Fleckner ve Nico Anklam’ın, sırasıyla Sarkis’in görsel olguları bellek ile bağlantılı olarak kullanışı ve yapıtlarının bu son yerleştirmesini ele alan yazıları yer alacak. Sarkis, Uwe Fleckner ve Nico Anklam’ın katılımlarıyla 24 Mayıs saat 18.00’de Galata Rum İlköğretim Okulu’nda bir sanatçı konuşması gerçekleştirilecek.

Sanatsal pratiğinin erken dönemlerinden itibaren çağımıza özgü bir estetik dil ve deneyim arayışından vazgeçmeyen Sarkis; mekânın, malzemenin ve kullandığı mecranın doğasını dikkate alarak yapıtını sürekli olarak yeni bir dil yaratma dürtüsüyle üretir. Kaynağını hem otobiyografik öğelerden hem de sanat tarihi, edebiyat, müzik ve sinema alanlarından doğrudan veya dolaylı yollardan alan Sarkis, mekânın ve nesnenin tarihselliğini ve performansını ön plana çıkaran fiziksel, tarihsel ve kavramsal karşılaşmalar yaratarak donmuş ve katılaşmış olan belleğe yeniden can verir.

Sarkis’in yakın dönem retrospektif sergileri Musée d’Art Moderne et Contemporain, Cenevre (2011); Centre Pompidou, Paris (2010) ve İstanbul Modern’de (2009) yer aldı. Eserleri Sydney (1982), Lyon (2009), İstanbul (1987; 1989; 1995; 2007), Moskova (2007)  Venedik (1990) Bienalleri, Documenta (1977; 1982), When Attitudes Become Form (Kunsthalle Bern, 1969), ve Les Magiciens de la Terre (Centre Pompidou, 1989) gibi çeşitli uluslararası sergilerde gösterildi. 2012’de Boijmans van Beuningen Müzesi desteğiyle Rotterdam limanında sergilenen Ballads adlı yerleştirmesinin yanı sıra Fransa’da Chaumont-sur-Loire şatosunda yer alan Ailleurs, ici sergisinde vitray çalışmaları ve Paris Palais de Tokyo’da La Triennale kapsamında La Frise des Tresors de Guerre adlı yerleştirmesi sergilendi.

Galeri Manâ, Tophane’de 19. yüzyıldan kalma bir değirmen binasında, 400 metrekarelik bir alanda yer alıyor. Mehveş Arıburnu tarafından 2011’de kurulan galeri, sergi programı, özel etkinlikleri ve yayıncılığı ile galeri kimliğinin ve kurumsal rolünün sınırlarını araştırmayı hedefliyor. Kapsayıcı bir yaklaşımla disiplinlerarası bir diyaloğa ortam sağlamayı amaçlayan Galeri Manâ, kullandıkları mecraların sınırlarını ilerleterek yeni eşikler oluşturan ve günümüz çağdaş sanatında özgün bir dil ve öncü bir duruşu temsil eden sanatçılarla çalışıyor.       Galeri Manâ Salı-Cumartesi günleri 11:00-18:00 arası ziyarete açıktır.

Galata Rum İlköğretim Okulu, 19. yüzyıl sonlarında İstanbul’daki Rum çocuklarının eğitimi için inşa edildi. Okul, 1988’in Eylül ayında demografik değişimlerden dolayı faaliyetlerini durdurdu. 2012 yılından beri, Galata Rum İlköğretim Okulu düzenli olarak sergilere ve kültürel etkinliklere evsahipliği yapmaktadır. Adres: Kemeraltı Cad. No: 49, Tophane, Beyoğlu-İstanbul

* Sergideki ses öğeleri nedeniyle kokteyl açılış binasının dışında yapılacaktır.

press release

Galeri Manâ is pleased to announce Sarkis’ solo exhibition İkiz-Twin in İstanbul from May 23 to July 6, 2013. This first solo exhibition of Sarkis at Galeri Manâ will present a new installation by the artist, bringing together his most recent works. The exhibition will be complemented by a conversation between Sarkis, Uwe Fleckner and Nico Anklam at the nearby Galata Greek Primary School.

In Ikiz/Twin, Sarkis creates a universe of dualities at work in multiple layers. Copper surfaces with their reflective and transmissive properties; take the central stage in a setting where each floor of the gallery space acts as an original twin to the other. The twins are endowed with minor distortions expressed in the time lapse and spatial divide between the two floors, and also in the substance and the form of each work. Each object is encountered twice but both are of essence, referring to the founding dualisms of the human experience and conception of the universe. This duality is transcended only by the sound element of the exhibition. A musical score fills the entire space; also connecting the exhibition to Sarkis’ Ballads installation at the former shipyard in Rotterdam, the distant, ringing sound of bells conveys the song of two whales in dialogue as Sarkis engages in his own conversation with John Cage.


Galeri MANA̅

Kemankeş Mahallesi, Ali Paşa Değirmeni Sokak, no. 16 – 18

34425 Beyoğlu, İstanbul, Turkey

Tel.: +90 212 243 6666





Galeri Manâ Salı-Cumartesi günleri 11:00-18:00 arası ziyarete açıktır.

Galeri Manâ is open Tuesday-Saturday 11:00-18:00