31 Mart 2013

PG ART Galeri – KEMAL TUFAN – instru-mental II



KEMAL TUFAN

instru-mental II

15 Mayıs – 7 Haziran 2013

basın bülteni

Kemal Tufan yeni sergisi ‘instru-mental II’ de geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği kafes formundaki çalışmalarını yeni betimlemelerle derinleştiriyor. İçerisinde kuşların yer aldığı dolma kalem ve çekiç başlı köpek balığı şeklindeki metal heykellerle başlayan seri, bu sergide daha minimal formlara doğru biçimleniyor.
Sanatçının bu tarzdaki metal heykellerinin en çarpıcı özelliklerinden biri mekanda hacimsel olarak değil, ‘sınır çizme’ şeklinde yer kaplamasıdır. Tufan’ın heykellerinin bedeni girilmezdir. Bu girilmezlik, kendini görsel alanda kurmaz çünkü heykellerin içinden mekanı görmek mümkündür. Tam da bu nedenle çalışmalar algı ve mekan ilişkisi üzerinden inşa edilirler. Heykeli görebilmek için heykelin kapladığı alana eşdeğer bir görsel alana ihtiyaç yoktur. ‘Kafes’ mekanda mekan yaratan ve dışarıdan içerisini, içeriden de dışarıyı görmeye olanak tanıyan bir yapıdır. Heykel sanatının temel problemlerini çözümlemeye yönelik olan bu durum, aynı zamanda sanatçının  ‘kamuflaj’, ‘korunma’ ve ‘doğa’ kavramlarını kendi ikonagrafisi ile yorumlamasının bir sonucudur.
Tufan'ın ‘instru-mental II’ adlı sergisinde galeri tavanında konumlandırdığı bulutlarda bu nitelik özellikle görünür kılınmıştır. Kemal Tufan, gözle görülen fakat içine de girilebilen bulutun uçucu özelliklerini, kendi malzemeleriyle yeniden yorumlayarak şiirsel bir transfer gerçekleştirir. Bir yontuya dönüşen bulutun geçici formları, Tufan'ın heykellerinde hala geçirgenliğini korur.
Kemal Tufan, doğrudan düzenlemeye geçmek yerine, klasik malzemenin sınırlarında dolanarak heykelin tanımını problem edinmiş bir sanatçıdır. Paradoks, çelişki ve ironi gibi edebi oyunların heykel sanatının alanına sokulması; hareketli görüntülerin heykellerin içine gömülmesi ve zaman zaman canlı varlıkların heykel olması, Kemal Tufan’ın multidisipliner bir sanatçı olmasından değil, kendini heykeltraş olarak tanımlamasından ileri gelir. Tufan merkezde heykeli tutarak diğer malzemelerin heykelleşmesine olanak tanır.

1962’de Silivri’dedoğan sanatçı, İTÜ Endüstri Mühendisliği’nin ardından Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nü bitirmiştir. Yurt içinde ve yurt dışında pek çok sergi gerçekleştiren sanatçının açık hava heykelleri dünyanın çeşitli kentlerinde yer almaktadır.


PG  ART Gallery

Boğazkesen Cd. No: 76/B Tophane İstanbul

Tel.: +90 212 252 80 00