16 Mart 2013

GALATEA ART - S. HALUK UYGUR - BÜYÜK ÜÇLEME


S. HALUK UYGUR

BÜYÜK ÜÇLEME

19 – 30 Mart 2013

basın bülteni

ÜNLÜ FOTOĞRAF SANATÇISI S. HALUK UYGUR’UN GALATEA ART’DAKİ SON SERGİSİNDE SANATÇININ SİYAH-BEYAZDAKİ USTALIĞININ RENKLİ ÇALIŞMALARINDAKİ YANSIMASINI BULACAKSINIZ!

Genellikle siyah beyaz foto-röportaj tarzında fotoğraflarıyla tanınmasına rağmen, S. Haluk Uygur bu sergiye 2 renkli portfolyo ile katılmayı tercih ediyor. Sanatçının bu tercihi, son zamanlarda fotoğrafın ve tabi ki sanatın teknik bir konuyla (örneğin renk) sınırlanmasını sorgulamayı hedefliyor. S. Haluk Uygur, bu sorgulamaya izleyicilerin de katılmasını arzulaması nedeniyle de 2 renkli portfolyonun kenarına bir de siyah beyaz demet yerleştirmeyi uygun buluyor.

Sanatçının 19-30 Mart tarihleri arasında Galatea Art Gallery’de gerçekleşecek sergisinde sorguya sunduğu diğer bir konu da sanat disiplinleri arasındaki etkileşimden fotoğraf dünyasının ne kadar etkilendiğidir. Bu yüzden günümüzün en önemli kaligrafi ustalarından biri olan, Anıtkabir'in hatlarını da yazmış Etem Çalışkan Usta ile ortak çalışmalar yürütmektedir.

Sergide izleyeceğiniz portfolyoların ilki, Karacaoğlan'a adanmış bir seridir. “Torosların Nadide Çiçeği” adını taşıyan ve makro fotoğraflardan oluşan serinin bir kısım işlerine Etem Çalışkan, Karacaoğlan dizelerinden oluşan kaligrafik eklemeler yapmıştır. Bu emek aynı zamanda, çoğaltılabilme özelliğine sahip fotoğrafik eserlerin biricikleştirilmesi gayretidir.

İkinci portfolyo ise; “Doğanın estetiği” adını taşımaktadır. Bu çalışma; doğadan seçilerek alınmış parçaların, estetik bir öykünün nesnesi haline gelip gelemeyeceğinin denenmesidir. Bir anlamda “Doğa mı güzel, yoksa onu güzelleştiren sanat mı?” sorusunun tartışılmasıdır.

Üçüncü portfolyo yukarıda da bahsedildiği gibi siyah-beyaz. Bir siyah-beyazcı olarak bilinen fotoğrafçı, açmış olduğu bir sergi sırasında çocuk sayılabilecek kadar genç bir delikanlının, ”Niçin siyah beyazda ısrar ediyorsunuz, yoksa renklerin yaratabileceği karmaşayı ayıklamayı mı beceremiyorsunuz?” diye sormasını ciddiye alarak en azından bir müddet renkli çalışmaya karar verdiğini söylemektedir.

Dolayısıyla bu sergide onun siyah beyazları ile renklilerini beraber görerek bu sorunun cevabını birlikte arama şansını yakalayabileceksiniz.

S. Haluk Uygur Hakkında:

Adana'da 6 adet müzenin kurucu küratörü olan S. Haluk Uygur'un, fotoğraf ve sanat alanında çok sayıda ödülü bulunmaktadır.
İsviçre, Romanya, Sırbistan, Fransa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Japonya, Çin, İran gibi ülkelerde ve Türkiye’nin bir çok şehrinde sergiler açmış, gösteriler yapmıştır. Fotoğraf alanında çok sayıda juride yer alan Uygur'un 20 den fazla yayınlanmış kitabı bulunmaktadır.
1995'den beri Türkiye'nin en büyük gazetelerinde düzenli olarak gezi yazıları yazmaktadır. Şu an ise her pazar Posta-Gap Gazetesi'nde yazısı yayınlanmaktadır.

GALATEA ART

Asmalımescit Mah. Sofyalı Sok. No: 12/3 Beyoğlu / İstanbul

Tel: +90 212 245 80 38 - 0541 213 90 76