3 Ocak 2013

SALT Beyoğlu – Duvar Resminden Korkuyorlar – Scared of Murals


Duvar Resminden Korkuyorlar

31 Ocak – 21 Nisan 2013

basın bülteni

“Duvar resminden korkuyorlar”, 12 Eylül öncesi kültür üretiminin özgül bir yönüne odaklanıyor. Sergi, Haziran 1976’da dönemin yerel belediyesinin davetiyle 13. Antalya Film ve Sanat Festivali’ne katılan sanatçıların yaptığı duvar resimleri ve sokak heykellerinin macerasıyla başlıyor. Farklı meslek gruplarının yanı sıra çeşitli edebiyatçı, eleştirmen, tiyatrocu ve sinemacılardan oluşan bir grubun 11 Eylül 1980 akşamı, Kuşadası Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında Açık Hava Sineması’nda çektirdiği bir fotoğrafla sonlanıyor. Sergi, duvar resimleri, siyaset ve kitlesellik üzerine yapılan projelerin izini sürerken sanatçı hakları, sanatın toplum, ekonomi, emek ve siyasetle birebir ilişkisi ve sansür uygulamalarını inceliyor. 1976-1980 yıllarında devletin kültür politikaları hakkında zamanının oldukça gelişkin tartışmalarını da yeniden gündeme getiriyor.


press release

“Scared of Murals”

January 31 – April 21, 2013

A plethora of documentary material will be presented along with restaged elements from specific exhibitions that took place during this period, especially the 1. Mayıs Sergisi [First May Exhibition] organized by Görsel Sanatçılar Derneği - GSD [Visual Artists Association]. The project will revisit issues of artists’ rights, involvement and collaborations with workers unions, and the function and positioning of art in public space.

“Scared of Murals” is a research project that is open to written and visual materials that have yet to be reached. As such, it encourages active agents from the period to contribute to the incomplete archive, correct its mistakes, fill in the blanks and provoke new discussions.


SALT Beyoğlu

İstiklal Caddesi 136, Beyoğlu 34430 İstanbul

Tel: +90 212 377 42 00