9 Ocak 2013

Pi ARTWORKS Galatasaray – TURAN AKSOY - Bir Portre: Huzursuz


             
TURAN AKSOY

Bir Portre: Huzursuz 

19 Şubat - 19 Nisan 2013
                                          
             
basın bülteni

Turan Aksoy “Bir Portre: Huzursuz” adlı yeni sergisi ile 19 Şubat – 19 Nisan 2013 tarihleri arasında Pi Artworks Galatasaray’da.

Aksoy’un “Kaotik ama Steril” (2009) adlı yapıtlarında tasarlanmışlık ve toplumsal  sorunlar, ve  “Toz ve Telaş” (2012) sergisinde mekanlar ve karşılık gibi görülen kanaatlerimiz üzerinden yaşadığımız zamanı tanımlama çabası, bu defa bireyin aile, din, devlet gibi kurumlarla, bugüne özgü çatışmaları ve travmaları üzerinden toplumsal bir portre oluşturma amacına dönüşüyor.

Toplumsal kurumların  birey üzerinde  işkence, taciz ve baskı yoluyla yarattığı izleri, toplumsal hafızanın taşıyıcısı kurumları temsil etme gücündeki nesne ve mekanların ilişkilerindeki absürd ve uyumsuz birliktelikler aracılığıyla vurguluyor.  Bunu daha önceki çalışma ve sergilerinde olduğu gibi izleyici için kapali ve kişisel olarak adlandırılabilecek bir hikaye ve irrasyonel ilişkilendirmeler ile yapıyor.  Bir birey-toplum-yapıtları üreten kişi yani sanatçı olmak üzere üç katmanlı bir toplumsal anlatıya dönüştürülmeye çalışılıyor.  Portreler gibi tümüyle bireysel olanla bayrak direği gibi toplumsal  olanlar arasında dolaşan temsili elemanlar bizi ikisinin arasındaki çelişkili gibi görülebilecek çatışmalı alana sokuyor. Toplumsal portre büyük oranda toplumsal hafıza ile bağlantılı birşey olarak ele alınıyor. 

1965 yılı Erzincan doğumlu olan sanatçı Gazi Üniversitesi Resim Bölümü’nü bitirdikten sonra İngiltere Central University’de yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. İstanbul’da yaşayan sanatçı, 2010 yılında Pi Artworks’te ‘‘Işıltılı Şeyler’’ sergisini açtı. 2009 yılında İstanbul 2010 Taşınabilir Sanat Projesi kapsamında ‘‘Geçici Rahatsızlık’’ sergisine katıldı. 2012 yılında açtığı solo sergisi ‘‘Toz ve Telaş’’ın yanı sıra, eserleri Art Dubai ve Contemporary Istanbul’da sergilendi.

Pi ARTWORKS Galatasaray

İstiklal Cad. Mısır Apt 163/4 Galatasaray