3 Ocak 2013

Galeri NEV İstanbul – NEJAD MELİH DEVRİM


NEJAD MELİH DEVRİM

18 Ocak – 23 Şubat 2013

basın bülteni

1993 yılında Galeri Nev’de açılan ilk sergisinden 20 yıl sonra Nejad Devrim’in hiç sergilenmemiş guaş çalışmaları İstanbullularla buluşuyor.

Nejad Devrim, İstanbul-Paris-Polonya ekseninde süren yaşamı boyunca çok seyahat etmiş, çok farklı kentlerde sergiler açmıştır. Kendi modernizmimizi tartışmamız, kavramamız açısından özel bir konumu olan Devrim, Modern Türk resminin belki de en önemli sanatçıları arasında yer alır.

Nejad’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşme süreci içindeki bir aileden gelip, dünyayı yeniden kurma hayalleriyle evrensel bir sanat yaratma hayallerini birleştirip, İstanbul’da Léopold Lévy’den öğrendiklerinin de yardımıyla 23 yaşında genç bir delikanlı olarak Paris’e gittiğinde orda gördüklerinden ektilenmemesi neredeyse imkansızdı. Savaş sonrası Paris’in zengin tartışma ortamından da destek alarak kendi dilini süratle oluşturduğunu görürüz. 1946 sonbaharında Paris’e gitmeden önce gerçekleştirdiği resimlerinde ipuçlarını yakaladığımız resim geleneğini dönüştürme arzusu Paris’te asıl damarını bulur ve ustalığını kısa zamanda doruklara taşır.






Galeri NEV Istanbul
 
İstiklal Caddesi Mısır Apt. No: 163 Kat:4 D:23 Beyoğlu – Istanbul

Tel: +90 212 252 15 25