20 Aralık 2012

DEYİM Sanat Galerisi / Nişantaşı – Gülhan, Ümmühan Tunçtürk, Mustafa Demirpençe


 ŞEHİRSEL ANLATIM




5 Ocak – 23 Ocak 2013

Açılış Kokteyli: 5 Ocak / 16:30 – 19:30

basın bülteni

Feride Çelik

İstanbul deniz deniz sevdiğim
Bir çakır mavi
Bir cam göbeği tuzlu su
Üstünde iril iufaklı tekneler
Kayıklar, yelkenliler, mavnalar
Kalleştir denizleri istanbulun sevdiğim
İstanbul kadar

Ümit Yaşar Oğuzcan “İstanbul Işık Işık”

Seni görüyorum yine İstanbul
Gözlerimle kucaklar gibi uzaktan
Minare minare, ev ev,
Yol, meydan.

Ziya Osman Saba “İstanbul”

Şairlerin duygu yüklü şiirsel anlatımları İstanbul’u zihnimizde resimler. Ziya Osman ve ÜmitYaşar ile farkında olmadığımız cansız binalar, kuleler, minareler, evler adeta hayat bulur.

Şehirsel Anlatım sergisinin sanatçıları da yaptığı eserler ile şehri canlı kılarlar. Binalar, kuleler, köprüler, tekneler duygu yüklüdür. Şiirsel anlatım ifade değiştirip şehirsel anlatıma dönüşür. Modern şehrin sorunları: aşırı yapılaşma, binaların, evlerin arasında nefes alabilecek yerlerin kalmaması, ağaçların parmak ile gösterilecek kadar azalması…

Kulağımıza çok hoş gelmeyen bu modern şehrin sorunları, sanatçıların fırça darbeleri ile sanki mesele olmaktan çıkar, hoşa giden görüntülere dönüşür. Şehre güzellikler ile bakmak bizi düşündürürken, ruhumuza da tedirginlik verir.

Sanatçılardan Gülhan, evrenselliği işler yapıtlarında. Şehirleşme evrensel bir problemdir. Gülhan bu problemi tuvalinde fosfor boya kullanarak anlatır. Gece, gündüz gördüğümüz güzel olmayan görüntülerin üzerini hemen hemen kapatır. Mustafa Demirpençe’nin binaları, sanatçının içsel fırtınalarından etkilenerek sağa, sola doğru yalpalanır. Şehirdeki kötü yapılaşma sonrasında binalar, köprüler ve evler denizde çıkan fırtına sonrası beliren büyük dalgalar şeklinde aşağı yukarı dalgalanır. Ümmühan Tunçtürk işlerinde görmek istediği güzellikleri daha belirgin kılarken, görmek istemediklerini silikleştirir. Tunçtürk’ün eserlerinde ağaç ve kule belirgindir ama sıkışık binalar görünürlükten uzaktır. Tunçtürk, çalışmalarında zıtlıklardan bir şehir oluşturur.

Şehirleri, şiirler ve resimlerdeki güzellikler ile tekrar bulmak dileğiyle…

DEYİM Sanat Galerisi / Nişantaşı

Şakayık Sokak Kamar Apt. No:47/1 Nişantaşı, İst.

Tel: +90 212 286 2182 – 83