13 Kasım 2012

Galeri MANA – Pawel Althamer – 6 sculptures / 6 heykel


PAWEL ALTHAMER

6 sculptures / 6 heykel

A project by Abaseh Mirvali     

21 Kasım – 12 Ocak 2013

opening / açılış: 20.11.12 Tuesday / Salı; 17:00 – 20.00

basın bülteni

Galeri Manâ, 20 Kasım - 12 Ocak tarihleri arasında Pawel Althamer: 6 Heykel adlı sergiye ev sahipliği yapacak. Sanatçının Istanbul’daki bu ilk solo sergisinde Deutsche Guggenheim, Berlin siparişi üzerine ürettiği Almech isimli yerleştirmesinden altı adet heykel yer alıyor.                                        

Althamer’in doğal büyüklükteki altı adet portre heykeli, ruhani varlıklarıyla izleyicide hem huzur hem endişe uyandıran, bembeyaz ve solgun bir hayaletler topluluğu oluşturuyor. Deutsche Guggenheim ile sanatçının babasının Varşova, Polonya şehrinde kurmuş oldugu plastik üretim atölyesi Almech arasındaki bir değiş-tokuştan doğan bu seri, betimlenen kişilerin yüz kalıpları ile bedenlerini oluşturan plastik malzemeyi bir araya getiriyor.

Pawel Althamer farklı medyumlar kullanarak ürettiği yapıtlarıyla olduğu kadar  izleyicilerine ve değişik toplumsal gruplara yaşattığı çeşitli ve özgün sosyal deneyimlerle kendine özgü katılımcı bir sanat pratiği geliştirmiştir. Kariyeri boyunca sanatın dönüştürücü potansiyelini kullanmayı amaç edinen Althamer, insanların kendi yaratıcılıkları üzerine düşünmelerine ve günlük hayatlarına dair yeni bir anlayış geliştirmelerine yardımcı olabilecek bir tavır benimsemiştir. 1994’ten beri yürütmekte olduğu MS hastaları için düzenlenen bir haftalık heykel atölyesi olan Nowolipie Grubu; 2000 yılında komşularının dairelerini kullanarak düzenlediği Bródno 2000  isimli büyük çaplı grup performansları; 2008 yılından beri ailesi ve arkadaşları ile organize ettiği Common Task isimli Belçika, Brezilya ve Mali’ye yolculuklar dizisi ve Frühling (2009) kapsamında Museum Fridericianum, Kassel’deki solo sergisini şehirdeki okul çocuklarına devretmesi bu sanatsal tavrına örnek gösterilebilir. Pawel Althamer’in heykel, enstelasyon, video ve film gibi çesitli medyumları barındıran yapıtı, çoğunlukla sakatat, kuru ot ve insan saçı gibi malzemeler kullanarak ürettiği kendisinin, aile üyelerinin ve arkadaşlarının doğal ölçülerde portrelerine odaklanıyor.                                                                                                                          

Pawel Althamer: 6 Heykel, Abaseh Mirvali küratörlüğünde Galeri Manâ’nın yer aldığı bina ve mahallenin tarihi ve mimari özelliklerinden başlayarak sosyal, kültürel ve politik deneyimleri bağlamlarıyla ele almayı amaçlayan bir dizi serginin ikincisi. Abaseh Mirvali 2013 yılında gerçekleşecek bir çağdaş sanat ve düşünce bienali olan Biennial of the Americas yöneticisi ve küratörü. Uluslararası tanınmış bir çağdaş sanat yorumcusu olan Mirvali birçok vakıf kuruluşunun seçici komitelerine üye olmanın yanı sıra çeşitli danışmanlık ve yönetim görevleri üstlenmektedir.

Galeri Manâ, Tophane’de 19. yüzyıldan kalma bir değirmen binasında, 400 metrekarelik bir alanda yer alıyor. Mehveş Arıburnu tarafından 2011’de kurulan galeri, sergi programı, etkinlikleri ve yayıncılığı ile galeri kimliğinin ve kurumsal rolününün sınırlarını araştırmayı hedefliyor. Kapsayıcı bir yaklaşımla disiplinlerarası bir diyaloğa ortam sağlamayı amaçlayan Galeri Mana, kullandıkları medyumların sınırlarını ilerleterek yeni eşikler oluşturan ve  günümüz çağdaş sanatında özgün bir dil ve öncü bir duruşu temsil eden sanatçılarla çalışıyor.

press release   

Galeri Manâ is pleased to announce Pawel Althamer: 6 Sculptures, Pawel Althamer’s first solo exhibition in Istanbul between the dates 20 November to 12 January. The exhibition will include six sculptures from the artist’s installation Almech that was conceived as a commissioned work for the Deutsche Guggenheim, Berlin.

The six life-size sculptural portraits form a crowd of snow-white sleepwalkers, calming and alarming at the same time with their ghost-like presence. Combining facial casts of the portrayed and plastic as the material to form their bodies, the series was born out of an exchange between the Deutsche Guggenheim and Almech, a small plastics manufacturing firm founded by the artist’s father in Warsaw, Poland.


Galeri Manâ, located in the Tophane district of Istanbul, is a converted wheat mill that dates to the 19th century. Founded by Mehves Arıburnu in 2011, the gallery seeks to establish an inclusive and interdisciplinary dialogue through its artistic program, special events and publications. Galeri Manâ works with artists who stand on the edges of contemporary artistic practice by investigating the boundaries of their mediums and expanding their conceptual reach.

Galeri   Manâ

Kemankeş Mahallesi, Ali Paşa Değirmeni Sokak, no. 16 – 18

34425 Beyoğlu, İstanbul, Turkey

Tel.: +90 212 243 6666






Galeri Manâ Salı-Cumartesi günleri 11:00-18:00 arası ziyarete açıktır.

Galeri Manâ is open Tuesday-Saturday 11:00-18:00