11 Ekim 2012

ELGİZ Sanat Müzesi - ABDURRAHMAN ÖZTOPRAK - Öztoprak’ın Anısına Resim Sergisi


ABDURRAHMAN ÖZTOPRAK

Öztoprak'ın Anısına Resim Sergisi

20 Eylül - 1 Aralık 2012

sergi, 5 Ocak 2013 tarihine uzatıldı

basın bülteni

ELGİZ MÜZESİ’NDE “ÖZTOPRAK’IN ANISINA…” SERGİ

Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi Türk Soyut sanatının öncülerinden Abdurrahman Öztoprak’ın eserlerini, sanatçının vefatının birinci yılında “Öztoprak’ın Anısına…” adı altında sergiliyor. Küratörlüğünü Haşim Nur Gürel’in yaptığı sergi 20 Eylül-1 Aralık tarihleri arasında müzede ziyaret edilebilir.

“Öztoprak’ın Anısına…” sergi açılışıyla eş zamanlı yayımlanan kitabında olduğu gibi sanatçının geometrik, yalın ancak lirik ayrıntılarla bezeli, ışıklı kurgularını özgün deneysel diliyle oluşturduğu son dönem eserlerine vurgu yapıyor.


press release

EXHIBITION "A TRIBUTE TO A MASTER: ABDURRAHMAN ÖZTOPRAK…"

Elgiz Museum of Contemporary Arts pays tribute to a master; Abdurrahman Öztoprak, one of the leading artists of Contemporary Turkish art.

Curated by Haşim Nur Gürel, “A tribute to a Master : Abdurrahman Öztoprak” brings together a collection of later paintings by Öztoprak and runs from 20 September to December 1.

The exhibition will be opened in conjuction with the book launch “Pure Concrete”. The book consists of essays focusing last decade of Abdurrahman Öztoprak and his work created by his authentic experimental style adorned with his geometric, simple, yet lyrical details.


Abdurrahman Öztoprak

Kısa Biyografi

26 Mayıs 2011’de Muğla, Akyaka’da vefat eden Abdurrahman Öztoprak, 1927 yılında İstanbul, Rumelihisarı’nda doğdu. Türk Soyut sanatçılarının öncülerinden olarak değerlendirilen Öztoprak, 1945 ve 1951 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Ardından burslu olarak 1952-1953 yıllarında İtalya’ya giden ve Roma Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitiren sanatçı, genç yaşta katıldığı grup sergilerinin yanı sıra 1954’de ilk kişisel sergisini İstanbul Maya Sanat Galerisi’nde gerçekleştirdi. Aynı yıl Yapı Kredi Bankası’nın kuruluşunun 10’uncu yılı kapsamında ilk kez düzenlenen “Türkiye’nin İktisadi Hayatından Çeşitli İstihsal Faaliyetlerini Gösteren Tablolar” isimli yarışmada, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyelerinden oluşan kurul tarafından 36 sanatçının 38 resminin arasından mansiyona layık görüldü. Ailesinin göç etmesi nedeniyle gittiği Almanya’da, mimar ve tasarımcı kimliği ile çalışırken bir yandan da resim çalışmalarını sürdürdü.

Öztoprak sanat hayatındaki dönüm noktasını 1967 yılında Almanya’da açılan bir sergide gördüğü Alman-İsviçreli Soyut Ekspresyonist Paul Klee’nin bir eseriyle karşılaştığı an olduğunu kendi sözleriyle söyle açıklar; “Bu sergide gördüğüm Paul Klee... Özel bir koleksiyondan getirilmiş, küçük bir alcı levha üstüne önce altın fon, bu fonun üstüne yaptığı suluboya çalışması ile yıllardan beri aradığım gerçek devinimin çıkış noktasını bulmuş oldum!”

15 yıl yaşadığı Almanya’dan döndükten sonra vefatına kadar hayatını geçirdiği Akyaka’da resim çalışmalarına devam eden ve az eser vermiş olmasıyla bilinen sanatçının eserleri Türkiye’de ve dünyada Hermitage Müzesi gibi önemli müze ve koleksiyonlarda yer almaktadır. Resimlerine yoğun şekilde hissedilen “ritmik ve lirik” duygunun kaynağı hayatının önemli bir parçasını teşkil eden Klasik Müzik tutkusudur. Abdurrahman Öztoprak Türk modern sanat tarihi içinde önemli bir yere sahip olan ve Soyut resim sanatının öncülerindendir. “Öztoprak’ın Anısına” sergisinden önce sanatçının yine Elgiz Müzesi’nde 80. doğum günü kutlaması nedeniyle gerçekleştirilen 2007’de “Mekanın Şiirselliği: Öztoprak ve Jenerasyonu” sergisi ve 2008’de Venedik’te Ca’ Pesaro Uluslararası Modern Sanatlar Müzesi’nde gerçekleştirilen “Kalp Coşkusunun Yüce Figürleri” sergileri onun Türk ve dünya sanat tarihi içinde önemini vurgulayan son sergileri olmuştur.

Aldığı diğer mansiyon ve ödüller

II. Talens Resim Yarışması 1.lik ödülü 1985 
İzmir Ticaret Odası 100. Yıl Resim Yarışması’nda mansiyon 1985
DYO 20. Resim Yarışması Ödülü 1986

Yer aldığı kişisel ve grup sergileri/Galeriler

İstanbul’da “Çağdaş Türk Sanatı” Grup sergisi 1985
Ramko Sanat Galerisi’ni temsilen II. Istanbul Bienali 1989
Doku Sanat Galerisi Kişisel Sergi 1997
Milli Reasürans Sanat Galerisi Kişisel Sergi 1998
Garanti Bankası
Yaşar Vakfı Sanat Galerisi
10. Ölüm Yıldönümünde Nurullah Berk Öğrencilerinden Saygı Sergisi”,
Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “Yaşayan Türk Plastik Sanatlar Sergisi” 1998 
Atatürk Kültür Merkezi’nde Galeri Baraz’ın organize ettiği “Türk Resminde Soyut Eğilimler” 1998
Atatürk Kültür Merkezi Kişisel sergi 2000,
Galeri Binyıl 2001
Bebek Sanat Galerisi 2003
 “Turquoise” Karma Sergi Paris 2000,
İstanbul Nelli Sanat Evi’nde “Figür-Atak” Karma Sergi 2004
İstanbul’da Türkiye İş Bankası’nda yer alan “Çağdaşlar/ 1951’ Mezunları” Karma Sergisi 2004.

ELGİZ ÇAĞDAŞ SANAT MÜZESİ

Meydan Sokak, Beybi Giz Plaza B Blok, Maslak
İstanbul 34398

Tel: +90 212 290 2525



Ziyaret

Çarşamba, Perşembe, Cuma: 10:00-17:00
Cumartesi: 10:00-16:00
Salı: Randevu ile ziyaret kabul edilmektedir.
Müze, Pazar-Pazartesi ve resmi tatil günlerinde kapalıdır.

Giriş ücretsizdir.